Linkuri accesibilitate

Punctele slabe ale hotarelor moldo-ucrainene: Palanca, Dnestrovsk, Girgiulești


IDIS Viitorul: „Autoritatile ar trebui să inițieze un dialog cu societatea pentru a depolitiza procesul de demarcare a frotierei”

Dupa 8 ani de la ratificarea Tratatului intre Republica Moldova si Ucraina inca n-au fost stabilite definitiv hotarele intre cele 2 state. Dupa ce acum cateva saptamani apele s-au tulburat aprig, astazi problema delimitarii hotarelor moldo-ucrainene a revenit in centrul atenţiei, de data asta printr-un studiu realizat de Institutul Viitorul.

Dupa ce expertul asociat al IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca a precizat care sunt punctele slabe ale hotarelor moldo-ucrainene, adica Palanca, Dnestrovsk, Girgiulesti si zona transnistreana, expertul a prezentat si cateva recomandari pentru guvernanti: „Autoritatile ar trebui sa initieze un dialog cu societatea pentru a depolitiza procesul de demarcare a frotierei. O alta recomandare: trebuiesc detaliate anumite clauze, sa nu existe probleme pentru locuitorii satului Palanca. Este necesar sa se asigure existenta si dezvoltarea obiectelor comerciale dupa inchiderea subiectului de la Palanca.”

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea, expert politic la institutul Viitorul, a spus ca nu ar exista temei ca discutiile despre Palanca sa aiba vreo legatura cu cedarea de suveranitate: „Cu toate acestea, nu credem ca denuntarea tratatului cu Ucraina ar fi o soluţie buna. Ucraina este mult prea importanta pentru noi incat sa ne permitem luxul sa dam pretext ca sa se creada ca exista pretenţii teritoriale din partea noastra. Ar insemna iarasi, un lucru destul de urat, afectarea procesului de integrare europeana, semnarea acordului de asociere.”







Eugen Revenco
Seful departamentului drept international de la Externe Eugen Revenco, a declarat ca Moldova trebuie sa implementeze pana la final intelegerile internationale pe care le-a semnat: „Aceste intelegeri sunt semnate de ministri, aprobate de parlament, prin lege, apoi au fost ratificare de presedinti. Nu avem acum marja de a intoarce lucrurile inapoi. Republica Moldova are o singura cale de acces spre regiunea Odesa, care trece prin Palanca. Alt drum trece prin Transnistria.”

Presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, Igor Corman a spus ca accepta sugestii asupra modalitatii de rezolvare a problemei hotarelor: „Dar numai nu putem critica guvernarea ca in sfarsit s-a apucat sa scoata problema de pe lista. Faptul ca s-a intins atat de mult solutionarea problemei n-a facut decat sa dauneze asupra imaginii Moldovei, care s-a prezentat ca un partener neserios.”

Seful departamentului drept international de la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Eugen Revenco a declarat ca ministerul este intr-un dialog permanent cu partea ucraineana, ca urmare de pe agenda bilaterala se scot probleme mai vechi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG