Linkuri accesibilitate

Resetarea sistemului de asistență medicală aprobată de Congres


Președintele Barack Obama și vice-președintele Joe Biden
Președintele Barack Obama și vice-președintele Joe Biden

Partidul Republican anunță că va anula reforma în cazul în care obține majoritatea în Congres în alegerile parțiale din noiembrie

Pentru prima data in istorie, aproape toti americanii vor avea o asigurare de sanatate. In cursul noptii, Camera Reprezentantilor a aprobat cu 219 voturi si 212 impotriva, proiectul administratiei Obama de restructurare a sistemului de asistenta medicala. In baza acestei reforme, in urmatorii 4 ani, 30 de milioane de americani, in general cu venituri modeste, vor putea beneficia de o asigurare.

O victorie „istorica” care ar putea fi pierduta dupa alegerile partiale pentru Congres din noiembrie: opozitia republicana s-a angajat sa anuleze reforma daca va castiga majoritatea in Congres.

Senatul a aprobat deja propunerea administratiei asa ca reforma nu mai asteapta acum decat semnatura presedintelui Barack Obama – pentru care asigurarea universala de boala a fost una din promisiunile centrale ale campaniei sale prezindetiale. Si era pe punctul de a se transforma si in cea mai dureroasa infrangere a presedintelui.

„In ultima instanta s-a mai pus inca o piatra la temelia visului american” – a declarat Obama, plin de satisfactie dupa victoria stransa din Camera Reprezentantilor. „In aceasta noapte, ne-am ridicat la inaltimea unor asteptari istorice, cum au facut multe generatii inaintea noastra”.

Negocierile pentru a asigura victoria reformei au durat peste un an in cadrul Partidului Democrat si in Congres. Saptamana viitoare, presedintele ar putea semna legea.

Asigurarea medicala universala a fost si ramane una din cele mai controversate subiecte in America. Geoff Davis, membru republican al Camerei Reprezentantilor a vorbit chiar de durerea partidului sau, pentru care reforma Obama nu va aduce decat noi impozite, o medicina sufocata de stat si foarte multa birocratie.

Liberalii, mai ales cei din Partidul Democrat, au o filozofie cu totul diferita: pentru ei, asigurarea medicala este un drep, nu un privilegiu. O viziune mult mai apropiata de cea europeana. Nancy Pelosi, presendinta Camerei Reprezentantilor a subliniat ca dupa o lunga batalie, votul Congresului confirma faptul ca toata lumea are dreptul la asistenta medicala.

Pentru conservatorii din ambele partide este vorba numai de stat care se amesteca acum in cea mai intima sfera a vietii particulare, sanatatea.

In baza noii legi, majoritatea americanilor vor fi obligati sa se asigure si vor fi penalizati daca nu o fac. Persoanele cu venituri modeste vor primi ajutoare de la stat in acest scop.

Asigurarile medicale private vor fi obligate sa primeasca orice client, indiferent de bolile pe care le are sau le-a avut. Li se va interzice sa anuleze politele de asigurare in momentul cand un client se imbolnaveste.

Pe de alta parte, pentru finantarea acestei reforme, vor fi introduse noi impozite pe veniturile mari.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG