Linkuri accesibilitate

Sondajul IRES „Munca și românii”


În perioada de criză, românii muncesc mai mult decît înainte pentru a-i suplini pe cei disponibilizați

Aproape 70 la suta dintre angajatii romanii sint obligati sa faca ore suplimentare, dupa cum rezulta din sondajul facut de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie. Cercetarea a avut loc pe un esantion reprezentativ pentru populatia Romaniei, in perioada 16-17 martie, imediat dupa moartea unei femei de 34 ani, despre care colegii ei sustin ca a muncit pina la extenuare. Rezultatele analizelor nu sint concludente, deocamdata, dar cei din jurul sau spun ca muncea pina la 12 ore pe zi uneori isi lua de lucru si acasa. Porivit sondajului 48 la suta dintre romani lucreaza in sectorul public si restul in societati private. Totusi din totalul celor chestionati doar 45 la suta spun ca sint angajati, in vreme ce 32 la suta sint pensionari, 13 la suta casnice, 6 la suta someri si cite 3 la suta, liber profesionisti, afaceristi si studenti sau elevi.

Romanii muncesc mult si adesea peste program, mai cu seama cei angajati in sectorul privat. Potrivit sondajului cei cu studii superioare fac ore suplimentare in timpul saptaminii, iar cei care au studii medii lucreaza peste program in zilele de simbata si duminica. Cercetarea intitulata „munca si românii” demonteaza prejudecata ca romanii sint lenesi, desi autoevaluarea care se practica in astfel de sondaje e destul de subiectiva. Peste 80 la suta dintre romanii care au un loc de munca se pling de altfel ca au o slujba solicitanta sau foarte solicitanta. 60 la suta dintre cei intervievati lucreaza zilnic opt- noua ore. 20 la suta dintre romani lucreaza in fiecare zi cite 10-12 ore, 2 la suta lucreaza chiar peste 15 ore zilnic. Exista totusi un segment de 4 la suta care lucreaza 4 ore si altul de 9 la suta care in fiecare zi presteaza intre cinci si sapte ore. La intrebarea, daca ati fi dat afara, cit de greu credeti ca ati gasi de lucru, aproape
treisferturi dintre romani marturisesc ca le-ar fi greu sau foarte greu sa se angajeze in alta parte.

Din acest sondaj rezulta ca in aceasta perioada de criza romanii muncesc probabil mai mult decit inainte, suplinindu-i in acest fel pe cei dati afara.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG