Linkuri accesibilitate

Proiectul noii constituții moldovene (Evenimentul zilei)


V. Voronin va fi audiat de procuratură în legătură cu acuzațiile la adresa lui Vlad Filat (Mediafax)

Romana, propusa ca limba oficiala peste Prut – este titlul stirii din Evenimentul zilei care relateaza despre prezentarea sambata, la Chisinau, a proiectului noii Constitutii a Republicii Moldova. Comisia Parlamentara care a avut aceasta sarcina a pregatit si o varianta alternativa a Constitutiei, in care chestiunea delicata a limbii oficiale ar fi lasata pe seama unei legi organice. Cotidianul de la Bucuresti scoate in evidenta principalele modificari: drept de vot de la 16 ani, presedinte ales prin vot direct, republica prezidentiala. Miercuri se asteapta o varianta imbunatatita a proiectului noii Constitutii, dupa ce membrii comisiei vor continua sa analizeze aspectele inca nesolutionate.

O stire difuzata de Agentia Mediafax arata ca procuratura Republicii Moldova a anuntat sambata ca il va chema pe fostul presedinte Vladimir Voronin sa depuna marturie, dupa ce l-a acuzat pe premierul Vlad Filat ca ar fi implicat intr-un caz de contrabanda cu tigari. Toate detaliile privind transportul celor 700.000 de pachete de tigari, inclusiv posibila cercetare penala a trei vamesi care nu au scanat continutul autotrenului desi aveau aceasta obligatie – toate acestea sunt puse la dispozitia ziarelor din Romania.

Vlad Filat este citat de Jurnalul national cu afirmatia ca nu este interesat sa devina presedinte al tarii, ca functia de sef al guvernului ii permite sa-si respecte angajamentele pe care si le-a asumat. Intrebat despre ce va face Partidul Liberal Democrat la viitoarele alegeri anticipate, daca se va prezenta singur sau in alianta, Filat a amanat un raspuns, vorbind despre nevoia de a fi bine cantarite consecintele celor doua alternative.

Editorialul din Adevarul, semnat de Ovidiu Nahoi, se ocupa de relansarea destul de nervoasa a subiectului Tinutul Secuiesc si dorinta sa de autonomizare. Jurnalistul remarca nefasta remanenta a manipularilor de la inceputul anilor nouazeci: inca si acum “legenda romanului care nu poate cumpara paine din Tinutul Secuiesc continua sa suceasca minti”. Cel mai ingrijorator lucru este ca intelectualii romani si maghiari se poarta politicos unii cu altii, dar nu colaboreaza. Nici macar un manual comun de istorie a Transilvaniei nu au putut face. Daca adaugam ca tanarul presedinte social-democrat Victor Ponta l-a scos cu acest prilej de la naftalina pe nationalistul Corneliu Vadim Tudor, ramanem agatati de intrebarea panicata a acestui editorial: Merita oare sa ingropam reforma administrativa a Romaniei, dupa model european, fiindca nu suntem in stare sa dam un statut rezonabil Tinutului Secuiesc?
XS
SM
MD
LG