Linkuri accesibilitate

Un succes al administrației Obama: reforma sistemului de sănătate


Președintele Barack Obama vorbind despre legea reformei sănătății la George Mason University, în Virginia
Președintele Barack Obama vorbind despre legea reformei sănătății la George Mason University, în Virginia

Camera reprezentanților din Congresul american a aprobat reforma sistemului de îngrijire a sănătății


Cu putin timp in urma, Camera reprezentantilor din Congresul american a aprobat reforma sistemului de ingrijire a sanatatii, propusa de administratia Obama. Ceea ce inseamnă ca, in viitor, aproape toti americanii se vor bucura de o asigurare de boala. (Din motive tehnice, relatarea corespondetului Europei Libere la Washingtin, Valeriu Sela, este citita de Ileana Giurchescu):


Legea asigura ca – pentru prima data in istoria tarii—aproape toti cetatenii vor avea asigurare medicala. Legea vizeaza un domeniu—ingrijirea sanatatii—care reprezinta o sesime din economia americana.

Pentru Obama si echipa lui, proiectul este o versiune diluata a ceea ce incercasera sa obtina initial. Pentru republicanii din opozitie, el este un semnal ca statul capata un rol nepermis de mare in economie si societate.

Dar la scara istorica, demersul reusit al presedintiei Obama se va inscrie intre cele definitorii, impreuna cu alte legi esentiale intre care pensii federale garantate, sisteme medicale pentru cei saraci si in virsta si apararea drepturilor civile.

Dupa ce va fi semnata de presedinte, legea urmeaza sa intre in vigoare gradual, in urmatorii patru ani. Spre deosebire de actualul demers treptat, atunci cind presedintele Lyndon Johnson a semnat, in 1966, actul care reglementeaza ingrijirea sanatatii pentru cei nevoiasi, el a declarat, „Medicare incepe acum”. Johnson si cu Obama devin singurii presedinti americani, care au reusit sa semneze legislatie majora in domeniul ingrijirii sanatatii.

Johnson a parafat legea in prezenta unuia dintre predecesorii sai - Harry Truman - care pusese capat unui razboi, dar nu reusise sa obtina adoptarea unui sistem de ingrijire medicala pentru saraci. Truman a spus in acea zi, „Ma bucur ca am trait sa vad asta”. Senatorul Ted Kennedy, care si-a facut din legea cu privire la reformarea sistemul medical, obiectivul carierei sale politice nu a trait sa o vada adoptata.

Pentru europeni, ideea ca unei tari dezvoltate, cum e America i-a fost atit de greu sa adopte o lege care garanteaza ingrijire medicala pentru toata populatia pare stranie. Dar aici, o intreaga istorie sta marturie suspiciunii americanilor pentru orice privesc ca un exces al amestecului guvernului federal in vietile oamenilor.

In 1854, presedintele Franklin Pierce s-a opus prin veto unui proiect de lege cu privire la un sistem national de ingrijire pentru boli psihice, spunind ca este neconstitutional sa abordezi ingrijirea medicala drept altceva decit o chestiune privata, cu care statul nu trebuie sa aiba nici o legatura.

La inceputul secolului 20, un sistem organizat de ingrijire a sanatatii era catalagat de asociatia medicilor ca fiind generat de „Sovietele Medicale”. Teddy Roosevelt si Franklin Roosevelt au incercat reformarea sistemului si au esuat. Adoptarea noii legi, de catre Congres reprezinta acum afirmarea faptului ca individualismul nu este singura trasatura caracteristica a natiunii americane. Ideea de a te ingriji de semenul tau este si ea prezenta in fibra natiunii si in aceste zile e reafirmata.
XS
SM
MD
LG