Linkuri accesibilitate

„Fiscul nu va mai fi spaima contribuabililor”


Nicolae Platon
Nicolae Platon

Nicolae Platon: „tehnologiile informaţionale utilizate de Inspectoratele Fiscale sunt învechite, dar odată cu implementarea noii strategii lucrurile vor trece la normal.


Zile numărate până la data limită de depunere a declaraţiei privind impozitul pe venit – 31 martie. Contribuabilul este aşteptat de un fisc ce promite să fie mult mai prietenos. Cum ar putea fi posibil aşa-ceva şi ce inovaţii, inclusiv pedagogice, mai pregăteşte un fisc reformat - în discuţia cu invitatul emisiunii din această dimineaţă - domnul Nicolae Platon, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat
.

Europa Liberă: Domnule Platon, se vor împli mâine trei luni, se pare, de când aţi devenit şeful Inspectoratului Fiscal de Stat. Cum a fost trecerea de la situaţia de simplu contribuabil la cea de şef al instituţiei care în multe ţări este simbolul spaimei contribuabililor?

Nicolae Platon
: „Într-adevăr nu a fost o trecere uşoară şi simplă, însă vă comunic că Inspectoratul Fiscal nu va mai fi spaima contribuabililor. Este important ca aceştia să aibă încredere în Inspectoratul Fiscal, să vadă în fisc un ajutor, ci nu un organ de teror”.

Europa Liberă: Aţi anunţat, domnule Platon, o nouă abordare a Serviciului Fiscal de Stat în relaţiile cu contribuabilii… Fiscul – după cum aţi spus – îşi doreşte acum să fie un consultant iubitor al contribuabilului, ci nu să rămână un organ de persecutare… Cum, la modul practic se întâmplă acest lucru? Ne puteţi da un exemplu?


Nicolae Platon: „Odată cu venirea în funcţie am modificat structura organizatorică în conformitate cu recomandările Fondului Monetar Internaţional, apoi, deoarece ne propunem să fim pentru contribuabili un ajutor, am efectuat modificarea la Centrul de Apel, care prevede crearea Centrului de Asistenţă a contribuabilului pentru persoane fizice şi pentru persoane juridice. La telefon contribuabilul va primi toată asistenţa ce ţine de probleme legate de fiscalitate”.

Europa Liberă: Oamenii nu se schimbă, totuşi, peste noapte – năravurile – oriunde, nu numai la fisc – se dezrădăcinează cu greu, chiar dacă aplici mai dur o lege sau impui un cod etic sever … Cum vă asiguraţi că un funcţionar sau altul, care zece ani, de exemplu, a simţit şi a aplicat - poate - puterea de a persecuta, acum şi-ar schimba brusc abordarea?


Nicolae Platon: „Ştiţi, o problemă este totuşi remanierea cadrelor. Nu toate persoanele care au lucrat până în prezent în cadrul Inspectoratului Principal de Stat au rămas la aceleaşi poziţii. Au fost făcute remanieri de cadre. Intenţionez să introduc un sistem de indicatori de performanţă şi fiecare conducător de diviziune va prezenta darea de seamă cum a îndeplinit aceşti indicatori”.

Europa Liberă: Am auzit numeroşi contabili plângându-se că au fost trataţi fără pic de milă de fisc şi au avut de suferit pentru nişte simple greşeli, făcute fără premeditare, te miri ce virgulă acolo… Chiar sunt funcţionarii fiscali atât de necruţători?

Nicolae Platon: „Recunosc că această problemă există. Chiar recent am efectuat un control inopinat la Inspectoratele Fiscale din mun. Chişinău. Acest lucru va fi valabil şi pentru întreaga ţară. Am depistat anumite lacune care urmează a fi înlăturate. Există Codul Fiscal care reglementează activitatea fiscală în Republica Moldova, în acest context ar fi bine ca contribuabilii, mai ales contabilii, să fie mai atenţi la prezentarea dărilor de seamă”.

Europa Liberă: Apropo, mai rămâne fiscul în continuare nepregătit pentru aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiare, pe care Republica Moldova ar urma să le adopte pe parcursul acestui an?

Nicolae Platon: „Acum se lucrează în primul rând la Strategia de activitate a Serviciului Fiscal pentru anii 2011 – 2015. Această strategie se va axa pe tehnologiile informaţionale. În Republica Moldova, cu părere de rău, tehnologiile informaţionale utilizate de Inspectoratele Fiscale sunt învechite, dar consider că odată cu implementarea noii strategii lucrurile vor trece la normal. Se prevede deja şi unificarea declaraţiilor. Acum agenţii economici prezintă la Inspectoratul Fiscal o sumedenie de declaraţii care urmează a fi procesate, unficarea declaraţiilor va permite simplificarea acestei proceduri”.

Europa Liberă: Şi cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiare cum rămânem. Practic toate ţările din vecinătatea R. Moldova au adoptat aceste standarde, noi rămânem iarăşi cam la coadă...


Nicolae Platon: „De ce la coadă? De la 1 martie a fost relansat proectul privind prezentarea declaraţiei rapide pentru persoane fizice, acest lucru permite ca persoanele fizice să poată prezenta on-line declaraţiile pe venit. Primesc semnătura digitală on-line şi pentru o perioadă de 5 ani au posibilitatea din birou să transmită declaraţia. Acest lucru este valabil şi pentru agenţiie economici”.

Europa Liberă: Ştiţi cum se spune deseori, şi nu numai în Republica Moldova – „doar oamenii de rând plătesc taxe”… Are fiscul intenţia de a întoarce cojocul pe dos faţă de rău-platnicii bogaţi şi foarte bogaţi?

Nicolae Platon: „Este o problemă privind plata impozitelor. Cred că vom prelua experienţa altor ţări. Am efectuat o vizită în România şi am văzut că în baza legii transparenţei, rău platincii sunt amlasaţi pe site-ul Fiscu-ului. În mediul de afaceri, dacă eşti rău platnic partenerii se uită cu alţi ochi la tine, că eventual ai putea să nu-ţi onorezi obligaţiunile financiare, inclusiv faţă de ei”.

Europa Liberă: S-a ruinat, de altfel, cineva din Republica Moldova din motiv că a dorit în mod premeditat să tragă fiscul pe sfoară?

Nicolae Platon: „Nu aş sfătui contribuabilii să facă acest lucru, pentru că mai devreme sau mai târziu aceste lacune vor fi depistate. Deja a început procesul de trecere de la controlul ramural la auditul fiscal. Ce prevede acest lucru? În afară de faptul că Inspectoratul Fiscal se va ocupa cu controlul se va ocupa şi de consultarea contribuabililor. Sunt o sumedenie de greşeli care se repetă din an în an, vom face tot posibilul ca aceste greşeli să fie sistematizate şi să fie prezentate într-un raport ca agenţii economici să nu repete aceste greşeli de ordin fiscal”.

Europa Liberă: Dle Platon, o precizare ca de la un om simplu, fiscul oricum are toate datele despre veniturile cetăţenilor. De ce este necesar ca acest cetăţean să meargă cu hârtii la fisc, pe când s-ar putea face mai simplu?

Nicolae Platon: „Există două cote de impozitare, cota de 7 % şi cota de 18 %. Cetăţenii, primind venituri din mai multe surse sunt bligaţi să declare veniturile. Cu timpul cred că vom trece la sistemul unic de impozitare şi nu va mai fi necesar de prezentat declaraţia. În baza datelor Inspectoratului Fiscal se acumulează informaţia, dar totuşi până la data de 31 martie persoanele fizice sunt obligate să prezinte declaraţiile pe venit, să-şi achite taxele. În consecinţă, dacă nu au depus declaraţia până în 31 martie, apoi se va aplica o amendă, apoi o penalitate de 5 % din suma care urmează a fi plătită în bugetul de stat”.

Europa Liberă: Bugetul de stat are nevoie stringentă de bani în aceste vremuri de criză... Logica spune că fiscul în această situaţie va fi împins să fie mai agresiv… Cum se va împăca asta cu noua abordare pe care o doriţi, mai prietenoasă, faţă de contribuabil?

Nicolae Platon: „Inspectoratul Fiscal a organizat deja mai multe întâlniri cu contribuabilii, mă refer la importatorii şi dealerii de băututri nealcoolice, din domeniul cărnii, a băuturilor tari, etc, în care s-au discutat toate problemele şi s-au găsit soluţiile în vederea conformării benevole, adică a achitării la bugetul de stat a sumei care urmează a fi achitată”.

Europa Liberă: Aţi îndemnat contribuabilul prin propriul exemplu, domnule Platon, să apeleze serviciul Declaraţie electronică? Vă bucură efectul? Sau e loc de mai bine?

Nicolae Platon: „E loc de mai bine, dar totuşi a crescut în ultimul timp numărul persoanelor care solicită primirea semnăturii digitale. Acest lucru este binevenit şi pentru contribuabili din simplu motiv că se economiseşte timpul, iar contribuabilul va avea posibilitatea în timp util să verifice care sunt obligaţiunile sale faţă de bugetul de stat pentru a nu admite mărirea penalităţilor care urmează a fi achitate. În plus, dacă contribuabilul plăteşte la bugetul de stat o sumă mai mare, prin prezentarea declaraţiei rapidei poate să primească într-un timp mai restrâns diferenţa care a fost achitată în plus”.

Europa Liberă: Vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG