Linkuri accesibilitate

22.03 - București: Chestiunea „Firului roşu” din nou în Parlament


Parlamentarii puterii acuză fostul regim că ar fi jucat pe două fronturi, respectiv tratând cu NATO în acelaşi timp cochetând cu Moscova.



22 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea, corespondent: Dan Tapalagă).

Chestiunea „Firului roşu” din nou în Parlament.

Un nou val de informaţii contradictorii tulbură şi mai mult apele în scandalul politic al „firului roşu” între Bucureşti şi Kremlin. După audierea foştilor şefi ai serviciului de telecomunicaţii speciale şi a fostului comandant al Serviciului de Informaţii Externe, Ion Talpeş, senatorii din fosta şi cei din actuala putere s-au războit în declaraţii politice.

Senatorii PDSR susţin că existenţa unui aşa-zis „fir roşu” este un capitol dintr-o campanie de discreditare a opoziţiei, în timp ce parlamentarii puterii acuză fostul regim că ar fi jucat pe două fronturi, respectiv tratând cu NATO în acelaşi timp cochetând cu Moscova.

Senatorul PD, Corneliu Gavaliucov declară: „(...) conducătorii responsabili care aveau cunoştinţă de aceste negocieri care aveau loc pe de altă parte cu Moscova, din iniţiativa Federaţiei Ruse, ar fi putut să facă cunoscut factorilor politici, dacă nu chiar ar fi trebuit chiar să fie făcută cunoscută opiniei publice”.

Pe de altă parte, Ion Talpeş, a subliniat că „nu este vorba de acorduri care să se fi încheiat. Nu este vorba de negocieri, că pentru a negocia, trebuie ca cineva să fie clar însărcinat cu aşa ceva şi să aibă şi însărcinarea să se semneze ceva. În cazul respectiv erau nişte discuţii”.

Senatorul liberal, Cornel Boiangiu îl acuză pe Talpeş că face jocul PDSR prin declaraţiile sale. „Şi aici sunt complet decepţionat de modul în care se pun problemele respective şi mai ales de prezenţa domnului Talpeş pe care îl consider că a venit special aici ca să se transforme în avocatul domnului Iliescu sau a celor care trebuiau să răspundă, deci dintr-odată mi s-a părut o poziţie tendenţioasă a domnului Talpeş. A spus că a participat la o hotărâre a CSAT-ului (n.r. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) prin care s-a hotărât ca aceste discuţii să înceapă între serviciul de telecomunicaţii al nostru şi serviciul rus de resort”.

Audiat alături de foştii şefi ai serviciului de telecomunicaţii speciale, actualul director al acestei instituţii, Ion Sima, declară că „nu a existat niciodată aşa-zisul „fir roşu” între Cotroceni şi Kremlin”.

Comisia de apărare va cere informaţii suplimentare referitoare la şedinţa CSAT din 1994 în care s-a discutat despre propunerea Rusiei privind instalarea unui fir roşu între Bucureşti şi Moscova. Totodată va fi analizată şi oportunitatea înfiinţării unei comisii speciale de anchetă care să facă lumină în acest caz.
XS
SM
MD
LG