Linkuri accesibilitate

22.03 - Chișinău: Posturi de grăniceri ilegale transnistrene


Administraţia transnistreană doreşte să impună un hotar cu Republica Moldova în interiorul zonei de securitate.



22 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Posturi de grăniceri ilegale transnistrene.

Dan Ionescu: Grănicerii transnistreni se comportă, de parcă ei ar fi stăpânii anumitor zone din apropierea fluviului Nistru. Amănunte de la Eleonora Lisnic.

Posturile de grăniceri, instituite ilegal de regimul transnistrean, blochează lucrările agricole de primăvară în cinci localităţi din zona de securitate, aflate în subordinea Republicii Moldova. „Grănicerii transnistreni împiedică accesul pe câmp atât pentru tehnica agricolă, cât şi pentru oameni”, ne-a declarat astăzi copreşedintele din partea Chişinăului al Comisiei unificate de control, Gheorghe Roman.

Potrivit sursei, administraţia transnistreană le cere gospodăriilor agricole semnarea unor contracte de arendare a unei suprafeţe totale de 8 000 hectare de pământ. Administraţia transnistreană pretinde, că aceste terenuri agricole îi aparţin. Ţăranilor din localităţile Cocieri, Coşniţa, Molovata Nouă, Pârâta şi Pohrebea li s-a spus, că vor fi lăsaţi să meargă în câmp, doar dacă vor plăti câte cinci dolari pentru fiecare hectar de pământ arendat.

Fiindcă nu au dorit să semneze un asemenea contract, locuitorii din Coşniţa nu au putut transporta până în prezent, din depozitele de pe câmp, în jur de 400 tone de grâu, secară şi seminţe de floarea soarelui din roada anului trecut. Copreşedintele chişinăuean al Comisiei unificate de control apreciază că, de fapt, prin aceste acţiuni, administraţia transnistreană doreşte să impună un hotar cu Republica Moldova în interiorul zonei de securitate.

Gheorghe Roman: „În ultimul timp s-au intensificat acţiunile provocatoare ale separatiştilor în zona de securitate. În urma lichidării unor posturi de control, în locul lor au apărut posturi de grăniceri şi posturi vamale ale separatiştilor. Au fost dislocate şi unităţi de grăniceri pe unele porţiuni ale magistralelor centrale de circulaţie. Au fost dislocate şi pe unele segmente de aşa-zisa frontieră a republicii autonome fantome transnistrene. Această acţiune ne-a impus să ne adresăm reprezentanţilor statelor garante şi mediatorilor pentru a se implica în soluţionarea diferendumului transnistrean. Această intervenţie ne-ar permite de a aduce în concrodanţă acţiunile Comisiei unificate de control pentru a putea îndeplini acele sarcini, care-i revin, în asigurarea securităţii şi ordinii publice în zona de securitate.”

Încă de după încheierea conflictului armat de pe Nistru, Tiraspolul împiedică accesul observatorilor militari la o serie de obiective din zona de securitate, incluse de Comisia unificată de control pe lista celor, ce urmează a fi inspectate. Să mai menţionăm, că la hotarul administrativ cu republica transnistreană autoproclamată delegaţiile de cel mai înalt rang de la Chişinău sunt oprite la punctul de control. Chiar dacă oficialilor moldoveni nu li se cere să prezinte actele, un reprezentant al Chişinăului trebuie să coboare din maşină pentru a schimba câteva vorbe cu grănicerii transnistreni.

L-am întrebat pe Gheorghe Roman, dacă această procedură, care o suportă săptămânal, nu i se pare umilitoare. Iată care a fost răspunsul: „Fără doar şi poate. Într-adevăr e o umilinţă. Dar această umilinţă este ca o cedare temporară, pentru a nu agrava situaţia. Credem, că este o necesitate de a acorda un ajutor, nu numai psihologic, moral separatiştilor pentru ca să înţeleagă în ce spaţiu trăim, cine ne înconjoară şi cum trăiesc, în general, oamenii normali.”

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG