Linkuri accesibilitate

„Dacă referendumul va fi euroconform, vom alege această cale”


Marian Lupu
Marian Lupu

Liderul PD Marian Lupu: „Militînd pentru alegeri anticipate, PCRM nu are în vedere o măsură euroconformă ci o șansă de revanșă”

Marian Lupu: „Partidul Democrat, dacă am privi situaţia din punct de vedere al intereselor corporative, ar spune hai să mergem la alegeri anticipate. Da? Însă, chiar şi în situaţia actuală, când reprezentantul Partidului Democrat nu a luat funcţia de preşedinte de ţară, suntem într-o poziţie mai specială în raport cu alţii, din punct de vedere mai material, sau mai mercantil în acest sens. Însă şi în această situaţie noi încercăm să ne gândim la interesul naţional, noi nu ne temem de alegeri anticipate, categoric suntem gata. Concomitent, suntem alături de colegii noştri în explorarea posibilităţii de a vedea dacă este o cale posibilă în organizarea acestui referendum cu modificarea Constituţiei per ansamblu. Ne aşteaptă întrevederi cu ambasadorii statelor Uniunii Europene, continuăm dialogul cu Comisia de la Veneţia, cu societatea civilă din Republica Moldova, pentru a vedea de-a fir şi păr, până la sfârşitul lunii martie, toate detaliile şi dacă această cale de organizare a referendumului se va arăta o decizie legală, democratică şi euroconformă înseamnă că vom merge pe această cale.”

Europa Liberă: Domnul Lupu, dar ce se scoate la referendum? Articolele ce ţin de alegerea preşedintelui? Sau aceste 30 de articole noi şi celelate care au suferit modificări?

Marian Lupu: „Nu, noi nici nu am ajuns la această etapă să discutăm câte articole.”

Europa Liberă: Dar ce ar fi bine?

Marian Lupu
: „Un număr nu atât de mare de modificări la Constituţie şi întâi de toate acest lucru se referă la, ceea ce numesc eu, poziţii sensibile, care duc şi în continuare la disensiuni în societate. Gândesc că nu trebuie atinse. Însă, câte articole, ce conţinut al acestor articole trebuie să fie modificat, mie imi pare că este o problemă secundă.”

Europa Liberă: Cetăţeanul trebuie să ştie, dacă merge la referendum, ce votează.

Marian Lupu
: „Noi avem nevoie să ne clarificăm şi să adoptăm o decizie cu privire la procedură. Deci, potrivit procedurii, organizarea acestui referendum este un lucru posibil sau nu. Există nişte termeni limită, în sensul că nu mai puţin de o perioadă de timp, în care se poate să se producă un asemenea referendum. Există poziţia partenerilor în exterior, fiindcă nu în zadar ziceam că principiul este de legalitate, caracter democratic şi euroconformitate a acestei decizii. Asupra anume acestor subiecte ne concentrăm astăzi. Este o altă subtilitate, la care ne atrage atenţia şi Comisia de la Veneţia, partenerii europeni, vom discuta pe îndelete acest subiect: schimbarea regulilor de joc pe parcursul jocului. Şi aici, într-adevăr, ne atingem de anumite subiecte, care sunt la limita la ceea ce am putea numi legalitate, şi la ceea ce am putea numi valori democratice, şi valori europene.”

Europa Liberă: De ce ar trebui de luat în calcul şi ceea ce spun partenerii din exterior?

Marian Lupu: „Vrem să fim membri la UE, vrem să fim europeni, cei care sunt actualmente Uniunea Europeană dacă ne spun: uitaţi-vă, care sunt valorile UE, noi nu putem să le încălcăm, sau să mergem contrar. Fiindcă am compromite ceea ce numim noi calea europeană a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar nu sunt de neglijat, în asemenea condiţii, şi opiniile deputaţilor comunişti?

Marian Lupu
: „Nu aş spune că opinia Partidului Comuniştilor ar fi pentru mine un reper în contextul euroconformităţii deciziei pe mai multe motive. Fiindcă PCRM-ul, dacă e să privim cu multă atenţie în trecut, de multe ori nu ţinea cont de recomandările Comisiei de la Veneţia la mai multe proiecte de legi.”

Europa Liberă: Poziţia comuniştilor încurcă iţele Alianţei?

Marian Lupu: „Comuniştii au spus foarte clar. Ei vor alegeri anticipate şi-i tot. Pe această cale ar mai vedea o şansă să-şi mai regăsescă locul în acest format, sau în alt format pentru viitor. Deci, ar fi o şansă de revanşă.”

Europa Liberă: Ei mai visează şi astăzi la o alianţă de centru-stânga?

Marian Lupu: „Cu referinţă la alianţă, daţi-mi voie să vă spun, că ei tot timpul erau mai mult devoratori de parteneri de alianţă, decât de consolidatori. Le lipseşte definitiv această cultură de parteneriat politic şi toţi cei, care au trecut prin această experienţă anterior, evident că niciodată n-o să uite această experienţă.”

Europa Liberă: PD e pentru alegerea preşedintelui în cadrul Parlamentului, sau cu votul poporului­?

Marian Lupu
: „Chiar ieri am înaintat şi o propunere către PCRM pentru a gândi şi a veni cu un răspuns pozitiv pentru a reveni la sistemul de alegeri directe, de către popor, a şefului statului. Avându-se mai multe considerente aici, inclusiv şi faptul, că pe această cale se elimină absolut toate jocurile din culise, jocurile din Parlament.”

Europa Liberă: Dar se renunţă la regimul parlamentar?

Marian Lupu
: „Democraţia în Republica Moldova este una în dezvoltare, una încă fragilă, una fără tradiţii. Şi atunci ar fi potrivit un sistem politic, care ar menţine un echilibru dintre mai multe poluri ale puterii de stat, în cazul dat, vorbim de trei – Parlament, preşedinte, Guvern. Şi să nu se admintă un sistem, care ar duce la posibilitatea de concentrare a întregii puteri de stat în mîinele unei singure persoane, sau unui singur pol de putere. Fiindcă într-adevăr o asemenea situaţie ar putea crea pericole mari pentru formarea de dictatură în ţară şi acest pericol mai rămâne a fi iminent.”

Europa Liberă: Dar în eventualitatea unor alegeri anticipate, am înţeles că componentele Alianţei merg separat?

Marian Lupu: „Acest subiect noi categoric încă nu l-am discutat în cadrul Alianţei. Şi eu zic, că e un subiect mult prea serios, ca să facem speculaţii. Pe de o parte e şi normal, în lucru, partidele sunt actorii principali politici. Mai ţinem cont de faptul, că fiecare partid îşi mai are anumite particularităţi ideologice, particularităţi de poziţii. Cineva e pro NATO, cineva împotriva NATO. Şi atunci, chiar este o întrebare serioasă, fiindă ar trebui să se vadă cum se compilează aceste lucruri, cum devin ele compatibile, sau incompatibile. Cum stabilesc o claritate în minţile electoratului, în minţile oamenilor, sau invers, introduc o confuzie foarte mare. Deci, eu n-aş vedea acest subiect ca unul speculativ. Probabil că mulţi şi-ar dori să aibă o poziţie mai simplistă, aşa, una foarte clară, dar este o temă foarte serioasă. Suntem în faza în care avem un timp de maxim până la sfârşitul lunii martie pentru a decide clar şi eu insist ca această decizie să fie consolidată, anunţată şi asumată de toţi jucătorii politici.”
XS
SM
MD
LG