Linkuri accesibilitate

Amnesty International: UE exportă echipamente folosite pentru tortură


Comisia Europeană a spus că are o atitudine „foarte serioasă” faţă de raportul Amnesty International, că îl va examina cu „mare atenţie”.

Organizaţia pentru drepturile omului, Amnesty International susţine că Uniunea Europeană continuă să exporte echipamente care pot fi folosite la tortură în ţări cunoscute pentru maltratarea deţinuţilor, inclusiv Moldova. Exporturile ar continua în ciuda unui regulament european din 2006, menit să prevină asemenea tranzacţii. Cu detalii din studioul nostru de la Praga Alexandru Eftode:

Amnesty International, o organizaţie cu sediul la Londra, spune într-un studiu nou că echipamentele exportate de firme din cel puţin patru ţări - Cehia, Germania, Spania şi Italia - ar include cătuşe, lanţuri, sprayuri chimice, precum şi echipamente pentru şocuri electrice.

Studiul prezentat joi subcomitetului pentru drepturilor omului din Parlamentul European, mai spune că firmele ar fi exploatat breşele existente în legislaţia europeană care interzice exportul uneltelor folosite la tortură, dar îl permite dacă aceleaşi unelte au o destinaţie medicală.

Amnesty International spune că între 2006 şi 2009, Germania ar fi permis exportul lanţurilor pentru picioare şi sprayurilor chimice în China, India şi Emiratele Arabe Unite. Iar Cehia ar fi eliberat permise pentru exportul cătuşelor, echipamentelor pentru şocuri electrice şi sprayurilor chimice în alte şase ţări.

Cercetătorul Mike Lewis de la Amnesty a declarat Europei Libere că ţările destinatare ale exporturilor ceheşti sunt Mongolia, Pakistan, Senegal, Camerun, Georgia şi Moldova. În toate aceste ţări, spune Lewis, am descoperit că asemenea echipamente erau folosite pentru torturarea sau maltratarea deţinuţilor.

Cercetătorul de la Amnesty se îndoieşte că ţările europene au estimat cum se cuvine riscurile înainte de a aproba exporturile sensibile, aşa cum le cere regulamentul din 2006 al Uniunii Europene.

Furnizori din Italia şi Spania şi-ar fi făcut reclamă pe faţă, anunţînd că oferă spre vânzare „manşete” şi „mâneci” metalice „pentru prizonieri”, capabile să producă şocuri electrice de până la 50 de mii de volţi.

Raportul Amnesty International, alcătuit împreună cu Fundaţia Omega, mai spune că Uniunea Europeană este prima care şi-a pus această problemă – să înăsprească controlul asupra exportului de echipamente care pot fi folosite la tortură. Cu toate acestea, interdicţia nu este aplicată uniform de ţările membre. Numai şapte din 27 au făcut publice datele despre exportul mărfurilor sensibile, aşa încât nu se ştie dacă în afară de ţările numite în raport ar mai fi exportat şi altele, sau unde ar fi exportat.

Comisia Europeană a spus că are o atitudine „foarte serioasă” faţă de raportul Amnesty International, că îl va examina cu „mare atenţie” şi va cerceta în ce măsură ţările Uniunii Europene respectă interdicţiile adoptate în 2006.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG