Linkuri accesibilitate

Alegerile locale din Transnistria: număr incert de candidați


Autoritățile dau semne de îngrijorare în legătură cu lipsa de interes a alegătorilor

Pe 28 martie în regiunea transnistreană vor avea loc alegeri locale, nerecunoscute de autorităţile de la Chişinău şi comunitatea internaţională. Campania este în toi, însă la mai bine de o lună după data limită până la care concurenţii şi-au putut depune actele pentru înregistrare, numărul exact al candidaţilor nu este cunoscut. Alegerile în Transnistria au loc doar în sovietele raionale şi orăşeneşti, şi la funcţii de primar în sate, pentru că şefii administraţiilor raionale şi orăşeneşti nu sunt aleşi, ci numiţi direct în funcţii de liderul transnistrean Igor Smirnov.

Numărul exact al candidaţilor nu este cunoscut din cauza numeroaselor procese judiciare în care potenţiali concurenţi îşi apără dreptul de a fi aleşi. Mai multor persoane le-a fost respinsă cererea de înscriere în campanie, în timp ce altora, mult mai puţine ce-i drept, le-a fost retrasă calitatea de candidat deja după ce au fost înregistrate.

Motivele invocate cel mai des de autorităţile ţin de procedură. Între altele, concurenţii trebuie să posede aşa-numita cetăţenie transnistreană de cel puţin 3 ani şi să locuiască neîntrerupt nu mai puţin de 3 ani pe teritoriul administrativ al autorităţii la care candidează.

Aşadar, cu numai 10 zile înainte de alegeri, mai mulţi concrurenţi nu-şi pot continua sau chiar începe campania electorală, fiind în aşteptarea verdictului justiţiei transnistrene.

Cele mai multe procese vizează, însă, mersul campaniei. Mulţi concurenţi cer eliminarea oponenţilor din cursă pe motivul nerespectării regulilor de joc şi, adesea, le reuşeşte acest lucru.

Potrivit datelor făcute publice până acum, în medie, la un fotoliu de ales local, la toate nivelele, pretind 2-3 persoane. O luptă acerbă se dă în localităţile mari: Râbniţa, Bender, Dubăsari şi, evident, Tiraspol, unde pe unele sectoare s-au înscris 6 şi chiar mai mulţi concurenţi.

În provincie, în schimb, afirmă observatorii, campania electorală aproape că nici nu se simte. Există foarte multe localităţi unde s-a înscris doar un singur candidat. Dar, în general, experţi locali afirmă că activismul concurenţilor în actuala campanie ar fi totuşi mult mai slab, decât în scrutinul precedent de acum 5 ani.

În regiunea transnistreană sunt tot mai puţini doritori să devină aleşi locali, fiind descurajaţi probabil de gravele şi multiplele probleme ce se acumulează an de an – începând cu degradarea continuă a infrastructurii sociale, terminând cu deficitul cronic de surse financiare.

Analiza listelor de candidaţi mai arată că cei mai mulţi concurenţi sunt oameni de afaceri. Unii observatori de la Tiraspol explică acest lucru prin dorinţa businessmanilor transnistreni să ajungă la putere şi să obţină în acest fel garanţii suplimentare pentru afacerile lor.

Deocamdată nu se observă o împărţire clară a candidaţilor pe criterii politice, prin aderenţa deschisă la un partid sau altul. Cu toate acestea, observatorii sunt de părere că alegerile locale vor fi totuşi un fel de repetiţie generală a alegerilor în Sovietul suprem de la Tiraspol din luna decembrie, când lupta o vor continua cele două forţe politice principale din Transnistria: cele câteva partide controlate de liderul transnistrean Igor Smirnov şi partidul Obnovlenie, condus de fostul speaker Evgheni Şevciuk, considerat a fi în opoziţie față de Smirnov.

Deocamdată însă o îngrijorare a autorităţilor ieşită la iveală este lipsa de interes a locuitorilor Transnistriei faţă de alegeri. Joi, şeful administraţiei oraşului Tiraspol, Victor Kostîrko a recunoscut public acest lucru şi a cerut şefilor de întreprinderi şi organizaţii să asigure prezenţa la vot a transnistrenilor. Codul electoral transnistrean spune că scutinul local este valid dacă la el participă nu mai puţin de 25 la sută din alegători.
Previous Next

XS
SM
MD
LG