Linkuri accesibilitate

Întreținerea drumurilor: în jur de 300 de milioane de lei


Anatol Șalaru
Anatol Șalaru

Anatol Șalaru: Dacă nu vom avea drumuri, nu vom avea economie și nu vom avea investiții.


De saptamana viitoare ar putea incepe plombarea tuturor cailor de acces din Moldova pentru care sunt alocate 134 milioane de lei. Se estimeaza ca pentru reparatia drumurilor ar fi nevoie de circa 100 de mii de tone de asfalt, de 4 ori mai mult decat anul trecut. Asta spunea ieri la sedinta de guvern Anatol Șalaru, ministrul transporturilor, invitatul emisiunii de azi
.

Europa Liberă: Despre drumurile din Moldova am aflat că au de două ori mai multe gropi și cer de patru ori mai multe investiții. Cum vă veți descurca ?


Anatol Şalaru
: Așa e. Numai că nu 134 de milioane de lei, ci în jur de 300 de milioane de lei vom cheltui pentru întreținerea drumurilor, înclusiv plombarea.

Europa Liberă: Orice economie sănătoasă se bazează pe niște drumuri normale. E timpul ca și R. Moldova să aibă drumuri normale. Alminteri nu vom mai ieși din mocirla tranziției.

Anatol Șalaru
: Daca nu vom avea drumuri, nu vom avea economie si nu vom avea investiţii. Dar, pentru a reabilita toate drumurile din Republica Moldova, cele aproape 10 mii de km, avem nevoie de cel puţin 4 miliarde de dolari. Republica Moldova nu are aceşti bani, deoarece 4 miliarde inseamna aproape 4 bugete anuale. Pentru asta trebuie sa atragem investitii straine, sa dezvoltam economia, sa luam credite, sa ne mobilizam la nivel national.

Europa Libera: Dar cine este interesat sa faca investitii in drumurile din Republica Moldova?

Anatol Şalaru: Investitii private nu prea există, deoarece nici legislatia nu este permisivă şi depinde de gradul de indatorare al Republicii Moldova. Bugetul nostru este mai mic de 1 miliard de euro, va dati seama cati bani putem sa imprumutam noi pentru a reabilita drumurile. FMI nu ne permite să ne inglodăm in datorii, deoarece nu avem capacitatea sa returnam aceşti bani. E ca un cerc vicios. Noi imprumutam bani de la BERD, de la UE, de la Banca Mondială, dar acesti bani nu vin toti odată. Plus, că noi mai platim tribut şi amestecului politicului in organizarea licitaţiilor. Dvs. ştiţi ca anul trecut Banca Mondială şi BERD-ul si-au retras 25 de milioane de dolari din Republica Moldova de la drumuri, deoarece politicul a vrut sa schimbe castigatorii de la licitatie. Si atunci ei si-au retras banii si asteapta ca noi sa fim altfel decat comunistii: să fim transparenţi, corecţi şi cinstiţi. Dupa asta vor veni banii. Daca anul acesta vor fi organizate corect licitatiile, atunci la anul, in Moldova, vor veni peste 1 miliard de lei investitii. Deocamadată in anul acesta vor fi in jur de 293 milioane de lei.

Europa Libera: Ce reuşiti sa faceti cu acesti bani?


Anatol Şalaru: Să facem doar 20 de km de drum.

Europa Libera: Domnule ministru, dar acesti 20 de km nu par a fi foarte convingatori pentru oameni sa creada că drumurile se vor repara vreodata si in Moldova.

Anatol Şalaru: Nici 200 de km nu sunt convingatori. Trebuie sa reabilitam anual 1000 de km, ca in 10 ani sa reabilitam toate drumurile si dupa aia sa o luam de la inceput. Asta pentru ca un drum aglomerat, precum sunt drumurile din Moldova, nu rezistă mai mult de 10 ani. Dar noi trebuie să le intretinem şi pe cele care le avem, să le reparam la timp, iar pentru asta există fondul rutier in care se aduna banii patiti de cetatenii nostri, cumparand benzina si motorina, platind taxele de drum şi alte taxe. Aceşti bani în jur de 500 de milioane de lei in fondul rutier şi sunt destinati reparatiilor curente, intretinerii drumurilor.

Europa Libera: Se vorbeste foarte mult despre felul cum sunt gestionati acesti bani acumulati in fondul rutier. Conducatorii auto sunt foarte nemultumiti, deoarece ei achita aceste taxe rutiere, dar drumurile raman tot deplorabile.

Anatol Şalaru: Aceste impozite cu foarte mare dificultate depasesc 100 de lei de maşină. Anul trecut s-au adunat 86 de milioane de lei in fondul rutier din impozitul pentru drumuri. Jumatate s-au dus la autoritatile locale, la primarii, la consiliile raionale, locale, iar 43 de milioane au venit in fondul rutier. Cu 43 de milioane noi putem sa facem 3 km de drum.

Europa Libera: Dle Şalaru, discutand cu mai multi primari şi presedinti de raioane, aflu de la ei ca din acest fond rutier nu mai vine niciun banut in puşculiţa locală.


Anatol Şalaru: Din fondul rutier nu trebuie sa le vina banii. Fondul rutier este administrat de un consiliu in conformitate cu legea. Banii nu trebuie sa vina in pusculita locala, pentru ca de cele mai multe ori primarii si consiliile raionale nu cheltuiesc acesti bani pentru reparatia drumurilor ci pentru alte probleme: salarii si alte cheltuieli curente.

Europa Libera: Dar este adevarat ca legislatia favorizează drumurile nationale in detrimentul celor locale?Am aflat despre aceasta dintr-un studiu facut de IDIS Viitorul.

Anatol Şalaru: IDIS Viitorul a avut în vedere altceva. Ministerul Transporturilor administrează in prezent 3336 km de drumuri natioanale şi 6008 km de drumuri locale, cu exceptia drumurilor prin localităţi. Anul acesta, din buget, pentru investiţii au venit numai 182 de mln. de lei pentru drumul Orhei-Rezina, pentru Căuşeni-Palanca, un sector de drum 22 milioane de lei, şi pentru ocolirea oraşului Căuşeni. Aceste investitii au fost facute in anii trecuti, noi acum trebuie sa le finalizam. In rest, bani pentru investii nu s-au dat.

Primariile primeau bani cu destinatie speciala pentru un drum sau altul, dar acum, in cauza crizei, nu s-au dat acesti bani. Primarii trebuie sa folosească in acest caz bani locali si din ce se intoarce din impozitul pentru transport. Dar, sa va spun un lucru. La ţară, majoritatea nu fac revizia tehnica, şi nu plătesc acesti bani in fondul rutier. Pentru 2009 nu s-au platit inca 30 de mln. de lei.

Europa Libera: Si totusi ati promis ieri ca lucrarile pentru reparatia drumurilor vor demara de saptamana viitoare.

Anatol Şalaru: Este datoria noastră sa incepem imediat cum ne permit conditiile climaterice. Noi nu putem sa reparam drumurile, sa punem mixtura asfaltica atunci cand temperatura este joasa sau cand plouă.

Europa Libera: Si atunci ce sanse mai sunt ca moldovenii sa vada si drumuri bune?

Anatol Şalaru: Atunci cand bugetul isi va putea permite 400 de mln de dolari anual pentru drumuri. Noi le reparam deocamdata cu ceea ce avem. Bugetul nu este o masina care se pune in priza si face bani. Bugetul e format din impozitele pe care le plătesc toţi cetăţenii. Şi dacă impozitile nu sunt platite, bugetul nu are bani pentru reabilitarea drumurilor. Noi trebuie sa ne reabilitam in faţa structurilor internationale sa poata avea incredere in noi si sa atragem investii pentru drumuri. Eu le-am propus mai multor companii sa faca investii la noi, să ia in gestiune un drum, sa-l faca si sa perceapa o taxă pentru asta. Dar nimeni nu vrea sa vina in Moldova pentru ca traficul este limitat.

Europa Libera: Despre nevoia de bani se vorbeste de foarte mult timp. La fel de mult se discuta si despre spalare de bani, mai ales in ministerul pe care il conduceti, despre corupție. Ce faceţi ca sa stârpiţi acest flagel inradacinat de ani buni?

Anatol Şalaru: Depunem maximum de eforturi. Multi oameni care au fost banuiti de coruptie au fosti dati afara. Dintre şefi am concediat, incepand cu şeful Căilor Ferate din Moldova şi terminand cu şeful Intreprinderii de Stat „Gări si statii auto” – şi vom mai concedia. Am sesizat procuratura, organele de control, Centrul de combatere a corupţiei, se fac cercetari. De exemplu, la Calea Ferată se lucrează de 4 luni si inca nu s-a finalizat controlul făcut de 57 de ofiţeri de la CCCEC.

Europa Libera: De ce e atât de anevoioasa procrudura?

Anatol Şalaru: Pentru ca in 8 ani de zile nu s-a facut niciun control. Acum descopăr ca firmele lui Oleg Voronin vindeau la Calea Ferată utilaje de 2 ori mai scump decat se cumpara astăzi. Dupa ce l-am schimbat pe şeful Căilor Ferate, mi-a arătat preţurile de anul trecut şi cele de anul ăsta. Diferenţa este ca de la cer si pământ. S-a jefuit statul. Astazi noi lasam o campanie anti-corupţie la minister, in centrul oraşului la Gara Auto Centrală. Coruptia nu inseamna numai sa furi milioane, corupția înseamnă si 10 lei. Chiar si acele bilete care nu se dau banii se incasează. Statul pierde milioane zilnic din cauza micii corupţii, iar acesti bani, daca ar veni in buget, s-ar transforma in pensii, in salarii, in burse, in drumuri. La noi economia tenebră cred că e 50 la sută.

Europa Libera: Sunt voci care spun ca ar fi chiar un buget de suta la suta in economia tenebră.


Anatol Şalaru: Noi trebuie sa luptam toti cu asta. Sunt de acord, corupţia este generalizata pentru ca a fost incurajata pana in prezent de către conducerea ţării. Fiindcă ei erau pînă la urmă beneficiarii. Incepand de jos pana sus, râuleţe mici se transformau in rauri mari de bani care ajungeau in buzunarul liderilor ţării. Azi trebuie să oprim acest lucru. Si la mine la minister am avut cateva cazuri, au venit cu banii in plic, i-am dat afară din birou, nici nu i-am intrebat cum ii cheama. Acum nu mai vin dar ei credeau ca asa trebuie.

Europa Libera: Dle Şalaru, aţi promis si v-ati tinut de cuvânt ca biletele avia spre Bucureşti vor costa mai ieftin doar in cazul daca faci rezervari on-line. Dar pentru a face aceste rezervari ai nevoie de nervi tari.


Anatol Şalaru: In primul rand trebuie sa stii calculatorul. In al doilea rând biletele se pot procura si de la casa Air Moldova de pe bd. Negruzzi sau de la Aeroport. Da, există o problema acuma, pentru ca pe ruta Bucureşti-Chisinau zboara un avion care poate fi incarcat la maximum 25 de locuri. La sfarsitul acestei luni, pe aceasta ruta va zbura un Airbus 320 de 180 de locuri. Vă asigur ca acolo vor fi foarte multe bilete ieftine. Practic va fi o rută low-cost. Vă invit să zburaţi la Bucureşti cu prima cursă cu AirBus-ul, sa vada lumea ca intr-adevar există aşa ceva si trebuie sa-i invatam pe oamenii nostri sa zboare cu avionul, nu sa mearga cu taxiul pana la Bucureşti, sau cu unitati de transport dubioase, ilicite.

Europa Libera: Decolari si aterizari usoare va dorim domnule ministru. La intrebarile Europei Libere a raspuns ministrul transporturilor Anatol Şalaru.
XS
SM
MD
LG