Linkuri accesibilitate

Ucraina ca țară „nealiniată” ?


Președintele Victor Ianukovici și ministrul de externe Konstantin Hrișcenko
Președintele Victor Ianukovici și ministrul de externe Konstantin Hrișcenko

Opoziţia ucraineană a reacţionat la anunţul preşedintelui Ianucovici şi a semnat un acord de cooperare, formând „o coaliţie a forţelor de opoziţie”


Noua majoritate din Ucraina a anunţat că va adopta o lege care să întărească statului de ţară nealiniată, cum a precizat preşedintele Victor Ianucovici. O mişcare care va fi primită cu plăcere la Moscova dar care pune capăt celei mai controversate iniţiative a fostului preşedinte Iuscenco: admitera Ucrainei in NATO.
Este anuntul lui Ianucovici o surpriză ? Ileana Giurchescu
:

Nu, neutralitatea sau menţinerea statului de ţară nealiniată, a fost una din temele electorale a lui Victor Ianucovici. În ultima instanţă, Ucraina este observator în mişcarea statelor nealiniate – o poziţie intermediară, între neutralitate şi apartenenţa la o alianţă militară. Adoptarea sau renunţarea la statul de ţară nealiniată este în primul rând o decizie politică de circumstanţă. Asumarea neutralităţii pe de altă parte, este, cel puţin teoretic, o decizie de fond, definitorie a unui stat.

Revenind la actuala situaţie din Ucraina, trebuie reamintit că apropierea de NATO, susţinută de fostul preşedinte Victor Iuşcenco şi sprijinită de Statele Unite, nu a fost nici odată o iniţiativă foarte populară în Ucraina.

După cum reaminteşte si agenţia de ştiri Associated Press, a fost însă o iritare continuă pentru Rusia. Motiv pentru care, în doctrina militară adoptata recent, posibila extindere a NATO în Est este calificată drept o ameninţare serioasă la adresa securităţii Rusiei.

Opoziţia ucraineană a reacţionat imediat la anunţul preşedintelui Ianucovici şi a semnat un acord de cooperare, formând „o coaliţie a forţelor de opoziţie”- după cum a precizat Iulia Timoşenco - contracandidata lui Ianucovici în ultimele alegeri prezidenţiale. „Aşa vom putea apăra democraţia în Ucraina” - a mai declarat Timoşenco.

Mulţi analişti ucrainieni au criticat declaraţia noii majorităţi, afirmând. Precum Vadim Karasyov, directorul Institutului de Strategii Globale, că o ţară de dimensiunea şi cu poziţia Ucrainei nu poate fi o ţară nealiniată.

Declaraţia majorităţii nu cuprinde nici o referire la Uniunea Europeană – altă structură internaţională de care Ucraina a încercat să se apropie cu insistentă în timpul preşedinţiei Iuşcenco.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Politigraf

XS
SM
MD
LG