Linkuri accesibilitate

17.03 - Chișinău: Tensiuni și dezbateri în Parlament


Dezbaterile au degenerat în învinuiri reciproce şi un schimb aprig de replici dintre deputaţi, preşedintele Petru Lucinschi şi premierul Dumitru Braghiş.


17 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Tensiuni și dezbateri în Parlament.

Dan Ionescu: Înainte de a trece la subiectele anunţate, să notăm că vineri s-au încheiat la Bucureşti consultările la nivel de experţi dintre Republica Moldova şi România privitoare la chestiunea dublei cetăţenii. Potrivit şefului delegaţiei române, Cristian Diaconescu, discuţia a fost una tehnică, pentru că este vorba de o problemă tehnică, fără conotaţii politice. El a adăugat, că s-a convenit încheierea unui acord, prin care să fie rezolvată această situaţie, Bucureştiul aşteptând ca partea moldoveană să transmită cât mai curând cu putinţă un proiect de acord corespunzător. Între timp, în Parlamentul de la Chişinău, unii deputaţi au ţinut să-şi ceară scuze, pentru atmosfera tensionată a dezbaterilor de joi, ceea ce nu înseamnă, însă, că pasiunile politice s-ar fi potolit de la o zi la alta. Mai multe de la Radu Benea.

În debutul şedinţei de astăzi, mai mulţi deputaţi şi-au exprimat regretul pentru faptul, că dezbaterile de joi din Parlament au degradat în declaraţii scandaloase şi neînţelegeri, provocate de unele învinuiri aduse în adresa şefului statului, pe care parlamentarii le-au calificat drept ofensatoare. Joi Parlamentul a luat în dezbatere problemele legate de adoptarea bugetului de stat şi a legilor despre privatizare, de care premierul Braghiş a condiţionat aflarea sa la guvernare.

Dezbaterile, însă, au degradat în învinuiri reciproce şi un schimb aprig de replici dintre deputaţi, preşedintele Petru Lucinschi şi premierul Dumitru Braghiş, fără a se ajunge la vreun compromis. Totuşi, scuzele de rigoare nu au fost în măsură să tempereze spiritele, învinuirile reciproce continuând şi în şedinţa de astăzi.

Deputatul comunist, Ilie Ivancea, a declarat, că după cum a fost informat de ministrul Educaţiei şi Ştiinţei şi de către un grup de rectori universitari şi directori de licee, formaţiunile politice din Alianţa pentru Democraţie şi Reforme ar încerca să destabilizeze situaţia din Republică, instigând profesorii, studenţii şi liceenii să iasă pe 20 martie în grevă generală, cu revendicări politice. În replică, deputatul Convenţiei Democrate, Sergiu Mocanu, a citat dintr-un apel, publicat în ziarul de partid al comuniştilor, în care este lansat îndemnul de a sprijini revendicările profesorilor.

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, le-a cerut comuniştilor să prezinte probe concrete, care să dovedească implicarea formaţiunilor ADR în acţiunile de protest ale cadrelor didactice şi i-a învinuit de incitarea spiritelor în Parlament. Aceasta a provocat protestul vehement al grupului comunist, care s-a arătat scandalizat de comportamentul şefului Legislativului, aducându-i, în replică, o serie de alte învinuiri: că ar fi pus la dispoziţie soţiei şi fiicei sale două maşini ale organului legislativ. Iar deputatul Neicovcin a insinuat, că postul de televiziune TVC 21, care zilele trecute a susţinut, că organele de Interne ar fi responsabile de asasinarea unor capi ai lumii interlope, s-ar afla sub controlul lui Dumitru Diacov.

Iată un schimb de replici, care au urmat acestor acuzaţii, dintre Dumitru Diacov şi secretarul doi al Partidului Comuniştilor, Andrei Neguţă.

Dumitru Diacov: „Dacă unul întreabă a cui e canalul, Voronin spune că e a lui Lastocica şi domnul Neicovcin poftim şi gata... suntem toţi deputaţi, trimiteţi o sesizare, întrebaţi, aveţi tot dreptul. N-am idee, al cui e canalul, ce o vorbit canalul ş.a.m.d. Domnul Neguţă – doi.”

Andrei Neguţă: „Domnu preşedinte, am câteva cuvinte privitor la lucrul Dvs.”

Dumitru Diacov: „Nu-mi faceţi mie seminar, dl Neguţă.”

Andrei Neguţă: „ Deci, cu o periodicitate mai mare sau mai mică, Dvs vă permieteţi adesea unele cuvinte, care sunt ofensatoare. Da, nici nu trebuie de discutat. În această sală de multe ori sunt seminare internaţionale, cu deputaţi străini, unde ei povestesc despre practica, care e în parlamentele lor – ce trebuie să facă speaker-ul, când sala se divizează în două părţi, momente psihologice ş.a.m.d. Dacă Dvs le ştiţi pe toate acestea şi faceţi intenţionat, spuneţi-ne, vă rog, ca noi asta să avem în vedere. Dacă nu le ştiţi, vă rog să lucraţi în direcţia aceasta, deoarece de multe ori în sală există o tensionare, de exemplu, de zece procente, dar Dvs o faceţi la o sută de procente.”

După dezbaterile furtunoase din şedinţa în plen, surse confidenţiale din cadrul Partidului Comuniştilor ne-au declarat că sâmbătă, la plenara formaţiunii, ar putea fi relansată iniţiativa mai veche a acesteia privind demiterea lui Dumitru Diacov din funcţia de preşedinte al Legislativului. Comuniştii, însă, se întrunesc pentru a lua în dezbatere problemele abordate la şedinţa de joi a Parlamentului, la care au participat premierul Dumitru Braghiş şi preşedintele Petru Lucinschi.

Solicitat de noi, deputatul Andrei Neguţă a declarat că este foarte probabil, ca mîine comuniştii să-şi reconfirme decizia mai veche de a nu vota legile privind privatizarea unor obiective din vinificaţie şi tutunărit, de care Braghiş a condiţionat aflarea sa la guvernare. Neguţă, însă, a exprimat certitudinea că deputaţii comunişti vor vota bugetul de stat. În opinia acestuia, bugetul pe anul 2000 poate fi executat şi fără finanţarea externă, sau creditele Fondului Monetar Internaţional, care a condiţionat deblocarea următoarelor tranşe, prin aprobarea legilor de privatizare menţionate. Neguţă nu consideră că Guvernul Braghiș va demisiona, ameninţările premierului fiind un mod de ai determina pe deputaţi să voteze privatizarea obiectivelor din vinificaţie şi tutunărit.

Pe de altă parte, vicepreşedintele grupului parlamentar al comuniştilor, Victor Stepaniuc, a declarat jurnaliştilor, că formaţiunea sa nu consideră, că ar exista doar două posibile evoluţii politice urmare a eventualei demisii a Guvernului, dizolvarea Parlamentului, sau instalarea unui alt Cabinet de miniştri. Partidul Comuniştilor, potrivit lui, va examina mîine patru-cinci scenarii posibile. Victor Stepaniuc, însă, a evitat să precizeze ce soluţii văd comuniştii în depăşirea actualei situaţii politice complicate.

Din Chişinău, Radu Benea, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG