Linkuri accesibilitate

Pro și contra unui contract de închiriere cu statul


Să stai cu chirie la stat este riscant, mai ales atunci cînd afacerea are fie şi cele mai mici conotaţii cu sfera politicului

Experţii imobiliari prognozează scăderea în continuare a preţurilor la chirie, dată fiind oferta mare de spaţii care pot fi închiriate inclusiv de la stat. Cine poate lua cu chirie un spaţiu de la stat şi ce avantaje ori dezavantaje ar avea.

Deschiderea unei afaceri presupune întîi de toate să ai un spaţiu în care să-ţi desfăşori activitatea. Dacă asta cere legea, debutanţii îşi înregistrează de regulă firma pe adresa la care îşi au domiciliul, ca să nu mai dea bani şi pentru spaţiul închiriat. Businessmenii cu experienţă caută locaţii prestigioase în centrul oraşului, ca să fie cît mai vizibili pentru clienţi. Cum chiriile bat la buzunar, spaţii de închiriat sînt cu prisosinţă. Parte din acestea, care se află chiar pe bulevardul Ştefan cel Mare, aparţin statului şi de regulă sînt în gestionarea Direcţiei Generale pentru Administrarea Clădirilor Guvernului.

Nicolae Malacinschi, vicedirectorul acestei instituţii, ne-a spus că majoritatea spaţiilor de închiriat sînt pentru oficii şi sînt la îndemîna oricărui agent economic. Concursul se anunţă doar atunci cînd sînt mai mulţi pretendenţi, a precizat Nicolae Malacinschi. L-am întrebat pe vicedirectorul Direcţiei pentru Administrarea Clădirilor Guvernului cît costă un metru pătrat de spaţiu închiriat de la stat.

Nicolae Malacinschi: “Dacă e zona de centru a oraşului, aici preţurile sînt mai mari, în jur de 2100 – 2200 de lei metrul pătrat pe an. Asta vorbim despre agenţii economici. Dacă vorbim de întreprinderile de stat, preţurile sînt mai mici, fiindcă alţi coeficienţi se folosesc pentru întreprinderile de stat. Dacă e vorba de organizaţiile obşteşti, preţurile tot sînt mai mici, fiindcă sînt nişte prevederi ale Legii Bugetului ce ţin de darea în locaţiune”.

Nicolae Malacinschi a precizat că preţul chiriei rămîne acelaşi chiar dacă spaţiul nu este solicitat. Întrebat ce garanţii oferă Direcţia chiriaşului că nu i se va cere să părăsească imobilul pe nepusă masă, Nicolae Malacinschi a spus că siguranţa necesară o oferă contractul semnat cu persoana care închiriază. Conform legislaţiei, valabilitatea unui asemenea contract este de 1 an. Există însă şi situaţii extraordinare, a specificat vicedirectorul Direcţiei pentru Administrarea Clădirilor Guvernului.

Nicolae Malacinschi: “Sînt cazuri cînd apar necesităţi statale, interese. Am avut cîteva cazuri de acestea cînd au fost agenţii economici nevoiţi să elibereze spaţiile într-un timp mai constrîns, în decurs de 3-4 săptămîni, chiar şi mai devreme. Dar asta e foarte rar, în ultimul timp noi aşa cazuri nu am avut. Mai avem şi necesităţi statale, o rezervă care trebuie să fie permanentă, tot în spaţiile astea libere”.

Cu cine este mai convenabil să ai de-a face atunci cînd închiriezi un spaţiu? Expertul imobiliar de la bursa Lara Nicolae Ostafeiciuc este de părere că închirierea spaţiului de la stat oferă unui agent economic mai multe avantaje. Contează întîi de toate preţul mai mic, care, în plus nu are cum să oscileze, ceea ce nu este exclus atunci cînd închiriezi un spaţiu privat, precizează expertul. Există şi alte motive pe care le invocă Nicolae Ostafeiciuc:

Nicolae Ostafeiciuc: “Şi este faptul referitor la închirierea de la organizaţiile de stat, faptul că acolo totuşi determină preţul o persoană care nu-şi pune banii în buzunar de la preţ, dar poate fi cointeresată”.

Pe de altă parte, să stai cu chirie la stat este riscant, mai ales atunci cînd afacerea are fie şi cele mai mici conotaţii cu sfera politicului. Cum însă în condiţiile Moldovei pînă şi confecţionarea de mărţişoare poate fi clasificată drept activitate politică, să stai cu chirie la stat e o adevărată echilibristică. La modul teoretic, oricare dintre cele două părţi semnatare ale contractului de inchiriere a spaţiilor îl poate rezilia în caz de neîndeplinire a condiţiilor, spune expertul. Doar că, precizează Nicolae Ostafeiciuc, a te judeca cu statul e mai mult decît dificil.

Experţii susţin că partea invizibilă a icebergului o constituie plăţile peste tariful oficial. În consecinţă orice debara sau demisol din centrul capitalei pe hîrtie se dă la preţuri de nimic, în realitate însă seamănă cu … găina care face ouă de aur.
Previous Next

XS
SM
MD
LG