Linkuri accesibilitate

„A arunca odată cu apa și copilul din scăldătoare?”


Vitalia Pavlicenco
Vitalia Pavlicenco

Opiniile liderilor unor partide extra-parlamentare despre intenția Alianței pentru Integrare Europeană de a supune unui referendum proiectul unei noi Constituții

Doar trei luni mai raman la dispoziţia coaliţiei de guvernare liberal democrate, ca să salveze Moldova de alegeri anticipate. Până la 16 iunie, AIE trebuie să propuna un nou proiect de Constituţie, să desfăşoare un referendum şi, apoi, să treacă fiecare articol din noua Lege Fundamentală prin votul deputaţilor.
Intre timp, aceasta decizie a Alianţei pentru Integrare Europeană de a organiza referendum a generat o reacţie de respingere în rîndurile partidelor extraparlamentare.

Vitalia Pavlicenco, presedinta PNL e de parere ca s-a creat o situaţie deloc simplă, dar, dacă procesul modificării Constituţiei este deja ireversibil, atunci, fireşte, poporul trbuie consultat desi situatia este incerta: „Va exista o foarte mare presiune din partea comunistilor si oamenii vor fi foarte buimaciti. Ei nu vor sti de partea cui este adevarul. Din aceasta tensiune si din aceasta lupta politica nu pot iesi lucruri prea bune.

Europa Libera: Si atunci sa va intreb ce ar fi mai bine referendum sau alegeri parlamentare anticipate?

Vitalia Pavlicenco: „Daca nu se va schimba ceva in sensul social-economic si nici in modul de alegere a presedintelui, noi vom ramane intr-un lant electoral fara de sfarsit cu efecte si impacte foarte negative asupra populatiei. Daca se gasesc totusi modalitati de a discuta si cu comunistii pentru a modifica articolul necesar din constitutie si daca toate acestea nu reusesc, atunci inseamna ca trebuie de mers la alegeri anticipate”.

Dumitru Braghis
Liderii AIE au depăşit limitele cadrului constituţional, sugereaza Dumitru Braghis, presedintele social democratilor: „Impresia mea este ca AIE incearca cu orice pret sa se mentina la putere. Adica putem vorbi despre o incercare de uzurparea a puterii in stat. Fiindca logica spune ca demult trebuia sa fie aprobata decizia de dizolvare a parlamentului. PSD considera ca unica solutia de depasire a situatiei de criza pe care o avem astazi sint alegerile anticipate”.








L-am intrebat si pe Nicolae Andronic, liderul Partidului Popular Republican, cum poate fi depasita situatia de criza prin alegeri anticipate sau referendum constitutional?

Nicolae Andronic
Nicolae Andronic: „Si alegerile anticipate si referendumul pot sa aiba loc. Problema consta in aceea daca AIE recunoaste ca trebuie sa aiba loc alegeri parlamentare anticipate, conform Constitutiei. Nu recunoaste. Si atunci discutiile apar in jurul convocarii unui referendum. Iata de ce de onoarea actualei guvernari tine sa respecte Constitutia. Si bineinteles e nevoie sa ne gandim asupra unei modalitati de alegere a sefului statului. Altceva e ca sint niste „minti fierbinti” care vor din start sa schimbe toata Constitutia si deaceea cum se spune “cu apa ar putea arunca si copilul din scaldatoare”. Iata de ce liderii AIE pun sub o mare lovitura chiar si valorile nationale pe care ar dori sa le includa la modificarea Constitutiei. Iar in cazul unei eventuale esuari a acestei tentative de a petrece referendumul, atunci pe multi ani inainte s-ar putea sa se uite despre lucrurile care meritau demult sa-si gaseasca locul lor in Constitutie”.

La 9 martie liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au decis să adopte o nouă lege supremă în stat prin referendum naţional. Potrivit liderilor coalitiei de guvernamant referendumul constituţional va fi organizat până la 16 iunie, ziua în care anul trecut a fost dizolvat Parlamentul.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG