Linkuri accesibilitate

Programul „Rabla” à la russe


Eforturile guvernanților de la Moscova de a salva de la faliment compania Avtovaz

Săptămâna aceasta, în Rusia a fost lansat programul de înnoire a parcului auto. Statul oferă sume de bani celor care renunţă la vechiul automobil ca să-şi cumpere unul nou. În acest fel, guvernul rus vrea să sprijine în primul rând producţia internă de automobile, mai ales compania Avtovaz. Producătorul maşinilor „Lada” are peste 100.000 de angajaţi şi se află pe marginea falimentului după ce anul trecut, vânzările de automobile au scăzut în Rusia cu 56%. Corespondentul EL Kevin O’Flynn a mers la Togliatti, un oraş care, ca şi principala lui sursă de venituri, se luptă să supravieţuiască.

Corespondentul nostru Kevin O’Flynn a fost primit de purtătorul de cuvânt Avtovaz, Igor Burenko, într-un birou cu vedere la pista pe care sunt încercate, după ce ies din fabrică, maşinile „Lada”. Cetăţenii din Togliatti ştiu că dacă vezi maşini pe pista de testare, totul e bine, spune Burenko, adăugînd: dacă nu le vezi, s-a terminat. Oraşului Togliatti nu i se spune degeaba „monogorod”, spune Burenko. Oricât şi-ar dori edilii să devină „stereogorod”, deocamdată oraşul depinde de Avtovaz.

Chiar când corespondentul nostru îl intervievează, purtătorul de cuvânt apare şi pe ecranul televizorului din birou. E postul de televiziune al uzinei, care transmite în tot oraşul, ca şi postul de radio al uzinei. Avtovaz are şi un ziar, tot ca să îi ţină pe locuitorii la curent cu problemele uzinei.

În ultima vreme, ştirile n-au fost bune. O angajată care s-a recomandat Maria ne-a spus că munceşte la uzină de 25 de ani, iar de câteva luni primeşte jumătate de salariu, adică vreo 2.500 de ruble. Maria face mintal inventarul fridigerului, în care se mai află două ouă, două felii de brânză şi o felie de pâine. Nu ştie ce s-ar face dacă ar pierde cu totul locul de muncă, dar nu-şi pierde chiar de tot nici speranţa, nici simţul umorului. O prietenă de-a ei o duce şi mai rău şi jură că în frigiderul ei s-a spânzurat şi şoarecele.

Un economist specializat în industria auto i-a explicat corespondentului nostru care este problema cea mare a uzinei de la Togliatti. Modelele produse în prezent, spune Sevastyan Kozitsyn, nu pot concura pe piaţă, iar motivul este simplu: cele mai multe au fost concepute între anii 1960 şi 1980. Adică în secolul trecut. Maşinile Lada se numără încă printre cele mai bine vândute în Rusia, dar concurenţa e tot mai acerbă, cu mărci ca Hyundai, Chevrolet şi KIA în creştere continuă.

Salvarea companiei Avtovaz ar putea veni de la Paris. Uzina a încheiat un contract cu Renault, care deţine 25% din capital, şi va produce maşini ieftine după modelul de succes al Daciei. Dacă este ajutată şi de guvern, spune economistul Sevastyan Kozitsyn, Avtovaz ar putea supravieţui, şi odată cu ea, întreg oraşul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG