Linkuri accesibilitate

Fostul adjunct al lui Victor Ianucovici ales premier


Mykola Azarov
Mykola Azarov

Mykola Azarov s-a bucurat de voturile Partidului Regiunilor, comuniștilor și partidului speakerului Volodimir Lytvyn

Parlamentul de la Kiev a votat astazi candidatura lui Mykola Azarov in functia de premier, inlocuind-o pe Yulia Timoshenko. In favoarea lui Azarov, un apropiat al noului presedinte Viktor Yanukovici, au votat 242 de deputati din cei 450 ai Radei.

„Scopul nostru este sa oferim oamenilor o conducere dreapta si eficienta. Noi vom spune sincer care este situatia adevarata a Ucrainei si ce vrem sa facem”, aceasta a fost o declaratie facuta de noul premier de la Kiev inainte de a obtine votul parlamentarilor. Mykola Azarov a anuntat si ca, din punct de vedere economic, situatia tarii este foarte dificila, cu „vistieria goala”.

Noul premier a fost votat de noua coalitie formata in Parlamentul de la Kiev, intitulata „Ordine si Reforma” in care se afla, Partidul Regiunilor, al presedintelui Yanukovici, partidul comunistilor si partidul presedintelui Parlamentului, Volodimir Lytvyn. Partidul fostului premier si cei care au ramas din factiunile care l-au sprijinit pe fostul presedinte Yuscenko, au boicotat votul de astazi.

„Toti oligarhii din Ucraina sunt in acest moment reprezentanti in Parlament si in guvern si primul lucru pe care il vor face este sa isi imparta banii intre ei”, a declarat la o conferinta de presa fostul premier Yulia Timosenko.

Azarov a indeplinit functia de prim vicepremier cind Yanukovici a fost premier si in perioada fostului presedinte Leonid Kuchma a fost, timp de 6 ani, seful agentiei raspunzatoare de adunarea taxelor si impozitelor.

Mykola Azarov este etnic rus, s-a nascut in Kaluga, in Rusia si a devenit rezident permanent in Ucraina in 1984. A studiat la Universitatea de stat de la Moscova si are un doctorat in geologie si mineralogie. Presa ucrainiana critica la adresa Partidului Regiunilor a relatat de multe ori despre acuzatiile care i s-au adus lui Azarov pentru ca ar fi exercitat, in perioada Kuchma, presiuni asupra oamenilor de afaceri si, invocind nereguli fiscale, ar fi falimentat mai multe afaceri apropiate opozitiei. Azarov este perceput drept un sprijinitor inversunat al politicii pro-ruse a presedintelui Yanukovici si a fost unul dintre cei mai vocali critici ai Revolutiei Portocalii si mai cu seama ai Iuliei Timosenko. Agentia Associated Press scrie si ca, imediat dupa votul parlamentului, omologul sau rus Vladimir Putin i-a trimis un mesaj de felicitare.

Noul ministru al finantelor Fedor Yaruscenko a fost si el la sfirsitul anilor 90 in cadrul agentiei care stringea impozitele si taxele.

Unul din vicepremierii de la Kiev este Boris Kolesnikov, un controversat om de afaceri care a fost inchis in 2005, pentru o scurta perioada de timp, fiind acuzat de tradare. El pledase, in timpul Revolutiei Portocalii din 2004 pentru secesiunea regiunii Donetk de Ucraina.

Un alt vicepremier care se va ocupa mai ales de problemele economice este Serhi Tihipko, fostul guvernator al Bancii Nationale, cel care, in competitia prezidentiala, in primul tur de scrutin, s-a plasat pe un surprinzator loc 3, dupa Yanukovici si Timosenko.

Ministru de interne va fi Vasyl Tsusko, un politician de cariera si un aliat din 2006 al presedintelui Yanukovici.

Ministerul de externe va fi condus de Konstiantin Hriscenko, fost ambasador la Moscova, dar pe care multi obervatori politici de la Kiev il considera un pro occidental moderat.

James Sherr, de la centrul de analiza politica Chatham House din Marea Britanie, a declarat serviciului ucrainian al postului nostru de radio ca decizia presedintelui Yanukovici de a avea un guvern format numai din oameni loiali si de a nu coopta si elemente reformiste independente, va avea un impact negativ asupra evolutiilor economice ale Ucrainei si „va multiplica canalele prin care Rusia isi va exercita influenta asupra noii administratii”.

Principala preocupare a noului cabinet de la Kiev va fi in acest moment reluarea negocierilor cu Fondul Monetar International pentru acordarea imprumutului promis de 16 miliarde si jumatate de dolari, fara de care economia Ucrainei este in pericol de faliment. Pe plan politic, acest nou cabinet va sustine politicile presedintelui care a precizat de la inceput ca doreste relatii bune cu Rusia si Uniunea Europeana, dar ca nu intentioneaza sa continue politica predecesorului sau in ceea ce priveste aderarea Ucrainei la Alianta Nord Atlantica.
XS
SM
MD
LG