Linkuri accesibilitate

DACĂ CEVA


În mod normal, acest DACĂ CEVA ar trebui să sune „În caz de necesitate” sau „În caz de forţă majoră”...

Una din cele mai frecvente greşeli gramaticale pe care le comit moldovenii, devenită un fel de carte de vizită a spaţiului nostru ciudat-miraculos, este sintagma DACĂ CEVA.

Nu cred să existe moldoveni cărora alţi moldoveni să nu le fi spus vreodată „DACĂ CEVA, sună-mă!”, „DACĂ CEVA, te ajut!” sau „DACĂ CEVA, găsim o soluţie!”. E un calc pe care îl auzi pretutindeni, o traducere nefericită din rusă a lui ESLI CITO

În mod normal, acest DACĂ CEVA ar trebui să sune „În caz de necesitate” sau „În caz de forţă majoră” sau „Dacă situaţia o cere”… La urma urmei, s-ar putea spune „Dacă se va întîmpla ceva neaşteptat…”

Aşadar, DACĂ CEVA e chiar mai des folosit decît celebrele SUMKA şi KULIOK. Şi asta nu întîmplător.
În timp ce SUMKA şi KULIOK denumesc nişte lucruri care intră doar din cînd în cînd în cîmpul nostru vizual, DACĂ CEVA se referă la o stare de fapt şi de spirit permanentizate în anii tranziţiei.

DACĂ CEVA exprimă o nesiguranţă, e presupunerea că lucrurile pot lua o altă turnură, mai mult nefavorabilă. DACĂ CEVA e temerea că ceea ce ai pus la cale poate fi dat peste cap, într-o clipită, de un impediment neprevăzut. De aceea, trebuie să fii mereu pe fază, să te aştepţi că CEVA poate interveni în starea lucrurilor. DACĂ CEVA e convingerea că nimic nu e sigur, că obstacolele pot să apară din senin.

În anii tranziţiei interminabile, DACĂ CEVA a devenit la fel de indispensabil pentru moldoveni ca şi ceaiul de dimineaţă.
XS
SM
MD
LG