Linkuri accesibilitate

Reforma justiției versus solidaritatea corporativă şi corupţia din breaslă


Victor Munteanu (Fundația Soros)
Victor Munteanu (Fundația Soros)

Oamenii merg în justiţie ca să rezolve chestiuni, nu să obţină dreptate (horribile dictu!)

Judecătoriile vor fi obligate să publice pe internet toate hotărîrile şi să asigure accesul nerestricţionat al publicului în sala de judecată, după punerea în aplicare a unui mecanism de asigurare a transparenţei actului de justiţie aflat în stadiu de elaborare. Ministerul Justiţiei vrea şi restructurarea sistemului aleatoriu de repartizare a dosarelor între judecatori, pe motiv că există instanţe unde unul şi acelaşi magistrat judecă cele mai controversate dosare. Cum mai multe reforme iniţiate deja dau semne de împotmolire, există voci care spun că în alianţa de la guvernare nu ar fi suficientă voinţă politică pentru reforme radicale în justiţie.

O reformă pusă deocamdată în sertar pare să fie angajamentul de a desfiinţa judecătoriile economice considerate de Ministerul Justiţiei focare de corupţie. Remanierea fusese anunţată la sfărşitul anului trecut, iar argumentul cu care opera Ministerul era greu de tăgăduit - numărul mare de decizii anulate de Curtea Supremă şi dosarele pierdute la CEDO care au adus prejudicii de milioane de Euro bugetului de stat. De ce s-a împotmolit reforma?

Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase: „Nu este vorba despre o rezistenţă propriu-zisă care ar exista în candrul alianţei, dar avem viziuni diferite asupra acestui subiect. Vrem să le depăşim mai întâi în interiorul coaliţiei, ca să putem conta pe un vot consolidat în Parlament”.

Alte două reforme, una vizează acceptarea instituţiei de executori privaţi şi cealaltă ţine de activităţile avocaţilor, au ajuns recent pe masa parlamentarilor, fapt ce conferă o oarecare doză de optimism observatorilor independenţi. Lucrurile stau mai prost însă în ceea ce priveşte asanarea sistemului în întregime.

De vină ar fi solidaritatea corporativă şi corupţia din breaslă, este de părere expertul în probleme de justiţie de la fundaţia Soros Moldova, Victor Munteanu: „Oricare acţiune, cât de bine intenţionată, se va ciocni de o rezistenţă puternică corporativă din partea sistemului judiciar. În interiorul lui există foarte multă lipsă de profesionalism. Foarte multor dintre judecători le e ruşine pentru calitatea documentelor emise. Citiţi cap coadă o hotărîre şi veţi vedea. Nu voi exagera dacă voi spune că îţi pui mîinile în cap. A doua chestiune – sistemul judiciar este puternic afectat de corupţie. Este aproape proverbial faptul că oamenii merg în justiţie ca să rezolve chestiuni, nu să obţină dreptate.”

Vor reuşi autorităţile să asigure actul de justiţie cu transparenţa necesară avându-se în vedere trei dintre ultimele intenţii ale acestora – publicarea obligatorie a deciziilor judecătoreşti pe paginile de internet ale instanţelor, accesul nerestricţionat al publicului în sala de judecată şi restructurarea sistemului aleatoriu de repartizare a dosarelor?

Victor Munteanu crede că e puţin probabil: „Iniţiativa este foarte bună, dar frică îmi este că se va pierde printre altele, pentru că nu face parte dintr-un concept unic de dezvoltare a justiţiei. Este nevoie de o soluţie complexă, este nevoie de concept cap-coadă, cu metodologie, plan de acţiuni, instrumente de evaluare, iar asta presupune un şir de condiţii - de la voinţă politică pînă la construcţie de săli, instalare de camere video si monitorizare din partea societăţii civile. Eu nu sunt susţinător al acţiunilor sporadice, iar asta este o acţiune bună, dar sporadică, pornită din disperarea autorităţilor care nici nu s-au aşteptat că problemele sunt atît de grave în justiţie, iar rezistenţa atît de mare.”

După ce s-au convins că judecătorul Popovici, cel care a judecat într-o singură zi 42 de dosare într-un comisariat de poliţie, s-a ales cu o sancţiune fără mari efecte asupra carierei sale, observatorii cred că asanare sistemului judiciar este mai mult decît anevoioasă. Ultimele declaraţii ale ministrului Tănase îl arată pe acesta determinat să insiste asupra reexaminării cazului acestui judecător. Mulţi spun însă că solidaritatea de breaslă l-ar putea scoate pe Popovici basma curată cu toată silinţa ministrului Tănase. Şi asta pentru ca să fie în siguranţă alţii, cu musca pe căciulă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG