Linkuri accesibilitate

Șansele unui referendum constituțional


Arcadie Barbăroșie, Dumitru Ciubașenco, Fidel Galaicu și Vsevolod Ciornei - opinii despre intenția AIE de a reforma radical Constituția.

Directorul Institutului pentru politici publice, Arcadie Barbăroşie, este de părere, că Alianţa de guvernământ încearcă să împuşte doi iepuri odată şi, din această cauză, riscă să rămână doar cu zgomotul.

Arcadie Barbăroşie
: „Deci, aici avem doua probleme separatae. Una: reforma constituţională, care este necesară. Şi doi – alegeri anticipate ale Parlamentului, care trebuiesc făcute. Parlamentul trebuie dizolvat şi trebuie făcute alegeri anticipate. Trebuie purces la elaborarea noii constituţii. Încetişor – un an, doi, trei, patru ani, să nu ne grăbim, pentru că graba strică treaba. Şi în paralel – negocieri cu Partidul Comuniştilor privind schimbarea articolului 78 din Constituţie, alegerea preşedintelui. Dacă se reuşeşte să fie convinsă opoziţia din Parlament, să fie modificat articolul în actualul Parlament, alegeri anticipate – noiembrie-decembrie, alegerea preşedintelui conform Constituţiei modificate, nu constituţiei noi şi, în paralel, modificarea Constituţiei. Adică, schimbarea Constituţiei, elaborarea unei noi constituţii, pentru că sunt, într-adevăr, multe deficienţe în Constituţia actuală.”

Întrucât reforma a fost iniţiată pentru a fi depăşită criza constituţională, aşa zice toată lumea, l-am întrebat pe Dmitrii Ciubaşenco, redactorul şef şi proprietarul ziarului de limba rusă, „Panorama”, dacă remediul anunţat ieri îşi va face efectul.

Dmitrii Ciubaşenco
: „Eu cred că ei nu numai că nu ies din criză, dar şi mai mult se prăbuşesc în haos total - haos politic, haos constituţional. Referendumul, evident, chiar dacă va fi organizat, se va prăbuşi, tensiunile vor creşte şi criza politică se va acutiza. Oricum, la urma urmei, politicienii vor avea să ajungă la alegeri anticipate. Eu înţeleg că dorinţa membrilor Alianţei e de a se menţine la putere, însă această sete a lor de putere devine din ce în ce mai absurdă şi mai ridicolă.”

Europa Liberă: „Dar Dvs acceptaţi argumentele comisiei, de exemplu, că există o sumedenie de articole contradictorii în Constituţie? Ei spun, că poate este o ocazie rară de a schimba Constituţia, de a ajunge la un text ca să nu cauzeze alte crize. Dumneavoastră nu credeţi în argumentele astea?

Dmitrii Ciubaşenco: „Cred, însă acest lucru nu se face în două luni. Dacă la mine în casă trebuie să fie reparată, nu ştiu, o piesă, eu nu trebuie să distrug toată casa şi să construiesc o casă nouă. Asta e ceea ce ei propun acuma, pentru că nu ştiu cum să repare acest articol, care blochează procedura alegerii.”

Europa Liberă: Fidel Galaicu, directorul Departamentului Ştiri, de la agenţia informaţională de stat Moldpres, este şi el de părere, că majoritatea parlamentară a ales o soluţie cel puţin riscantă.

Fidel Galaicu: „Din păcate, ei au intrat în guvernare la începutul iernii, s-au scumpit preţurile. Actul guvernării pentru cetăţeanul simplu, să spun aşa, deocamdată nu a simţit pe pielea sa nişte îmbunătăţiri. Cu argumente teoretice, că avem nevoie de o ţară democrată, constituţie...etc, lucrurile acestea sunt în vogă două-trei luni de zile, până ţi-i foame. Când vine momentul foamei şi nu ai bani, apar alte argumente. Vine stânga şi spune că noi o să asigurăm profesorii cu leafă, noi o să-i asigurăm cu concedii, cu salarii. Şi câştigă stânga.”

Editorialistul Vsevolod Ciornei, de la revista Săptămâna, consideră că reforma are şanse, măcar din simplul motiv că Alianţa de guvernământ nu mai are cum să dea înapoi.

Vsevolod Ciornei
: „Dacă e vorba de un referendum constituţional, există toate şansele ca el să reuşească. Iar în textul noii constituţii ar putea fi introduse noi stipulări, care ar presupune evitarea alegerilor anticipate. Şi atunci, deşi regulile sunt schimbate în timpul jocului, se va juca mai departe, în cealaltă repriză, după alte reguli, care nu necesită alegeri anticipate. Eu cred că asta şi-au dorit autorii acestei iniţiative.”

Europa Liberă: Vor exista foarte mulţi frustraţi. Ei nu vor zădărnici acest efort?


Vsevolod Ciornei
: Păi, frustraţi există şi acuma şi întotdeauna. Sigur că ei vor încerca să-l zădărnicească, dar este uşor de promovat ideea că o nouă constituţie este necesară. Dealtfel, ea chiar este necesară, din moment ce stipulările actualei Constituţii se soldează, deja în repetate rânduri, cu blocaje şi cu crize, înseamnă că trebuie ceva de schimbat acolo. Dacă, pe lângă ceea ce trebuie schimbat, se va mai adăuga ceea ce vrea cineva sau altcineva să schimbe, asta e! Cum s-ar zice, tradiţia noastră strămoşească.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG