Linkuri accesibilitate

Convorbiri eleno-americane la Washington


Premierul George Papandreou alături de omologul său american Barack Obama la Washington
Premierul George Papandreou alături de omologul său american Barack Obama la Washington

Grecia a fost inclusă pe lista țărilor ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite.


Premierul Greciei, George Papandreou s-a intilnit cu presedintele Statelor Unite, Barack Obama la Casa Alba. Ce au discutat cei doi despre criza economica din Grecia ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Presedintele Obama a spus ca Statele Unite isi vor sprijini aliatul, Grecia acum, cind acea tara e confruntata cu o serioasa criza economica. Premierul Papandreou a prezentat propuneri europene cu privire la ingradirea actiunilor speculative pe pietele financiare internationale, precizind ca Barack Obama a reactionat pozitiv.

Aceasta chestiune urmeaza sa fie discutata la urmatoarea intilnire, din iunie, a Grupului celor 20, care reuneste economii dezvoltate si in curs de dezvoltare. In cursul zilei de ieri, Uniunea Europeana a cerut Statelor Unite sa actioneze impotriva unor mecanisme de specula pe pietele valutare.

La intilnirea de la Casa Alba, premierul Papandreou a prezentat actiunile guvernului sau vizind reducerea deficitului bugetar si reformarea economiei. Liderul grec a mai avut intilniri cu membrii ai Congresului, intre care si presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.

O veste buna pentru greu incercatul premier a fost cea anuntata de ministrul american pentru securitate interna, Janet Napolitano, care a spus ca Grecia a fost inclusa pe lista tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a intra in Statele Unite. Cele mai multe tari europene se afla de-acum pe acea lista si de aceea chestiunea a fost pina acum o prioritate a guvernului elen, in relatiile cu Statele Unite.

Vizita premierului Papandreou face parte dintr-un turneu diplomatic, menit sa refaca imaginea Greciei pe pietele economice si sa faciliteze credite cu rate reduse ale dobinzilor, pentru a achita datoria publica. Papandreu a spus ca solutia este sprijin din partea tarilor Uniunii Europene.

El s-a aflat in Statele Unite tocmai cind administratia Obama si Congresul iau in considerare masuri menite sa opreasca practici speculatve, care au antrenat criza economica din America. Astfel de masuri sint luate in considerare si de catre Uniunea Europeana. Premierul elen a spus ca puterile economice vorbesc despre reforme, dar pina acum nu au pus in aplicare masuri concrete care sa impiedice viitoare crize.
XS
SM
MD
LG