Linkuri accesibilitate

Moldova optează pentru o Constituţie şi pentru evitarea alegerilor anticipate


Profesorul Victor Popa
Profesorul Victor Popa

O nouă Constituţie, considerabil deosebită de cea actuală ar urma să fie adoptată până la 16 iunie. Un scenariu la nivel de intenţie şi voinţă politică ca soluţie pentru impasul în care au ajuns politicienii şi întregul electorat. Dar cum va putea fi realizat la modul practic, respectându-se buchia şi spiritul legii? Vom afla poate un răspuns de la şeful grupului de experţi locali din Comisia de revizuire a constituţiei, doctorul în drept Victor Popa
.

Europa Liberă: Domnule profesor, iată că – aşa cum sugeraţi acum exact o lună la Europa Liberă – liderii coaliţiei de guvernământ au ales ca soluţie de evitare a alegerilor anticipate una dintre propunerile dumneavoastră. Aceea de a crea o situaţie în care toate raporturile de drept care au fost în condiţiile actualei constituţii dispar…, prin adoptarea unei noi Constituţii. Ce le-aţi răspunde celora care spun că această soluţie – un fel de „cui pe cui se scoate” – nu este chiar în perfectă potrivire cu buchia şi spiritul legii?


Victor Popa: Noi, grupul de lucru pentru analize şi cercetări ştiinţifice am venit cu mai multe soluţii încă din toamnă, cum pot fi evitate alegerile anticipate? Acel articol 78 din Constituţie le ţine lanţ şi odată şi odată acest lanţ trebuie rupt. Noi am venit cu soluţii cum poate fi depăşită situaţia aceasta de criză. Toate propunerile au fost prezentate Alianţei, ca până la urmă decizia să-i aparţină. Cu întârziere, dar totuşi această decizie a fost pronunţată, Moldova optează pentru o Constituţie şi pentru evitarea alegerilor anticipate. În astfel de situaţii se găsesc diferiţi specialişti care încearcă să interpreteze situaţia. Este un proces firesc şi ne aşteptam la diferite interpretări. Comuniştii din start neagă absolut tot pentru că vor revanşa vor alegeri anticipate. Noi suntem apolitici, nu putem să propunem variante care vin în contradicţie cu teoria dreptului. Toate variante pe care le propunem sunt variante legale.

Europa Liberă: Domnul preşedinte Ghimpu spunea că, la prima etapă, s-ar adopta o lege cu privire la adoptarea noii constituţii … Cu câte voturi ale deputaţilor?

Victor Popa
: Cu majoritatea. Este vorba de o lege organică. Aşa s-a procedat şi în 1994, când Parlamentul a adoptat o lege în care a stabilit modalitatea de adoptare a Constituţiei. Acum Parlamentul va adopta o lege organică în care stabileşte modalităţile, procedura care va urma, ceea ce este foarte firesc. Trebuie să ai un act normativ pe care trebuie să-l urmezi.

Europa Liberă: Dar adoptarea, ulterior, a constituţiei în Parlament, articol cu articol, cu ce majoritate se va face?

Victor Popa: Graţie faptului că Constituţia va fi scoasă la referendum atunci Parlamentul poate să examineze textul Constituţiei în două lecturi, articol cu articol, examinat, adoptat cu majoritatea simplă şi recomandat pentru aprobare prin referendum.

Europa Liberă: Pe de altă parte, unde se regăseşte în acest mecanism Curtea constituţională – ce avize va trebui – dacă va trebui – să dea şi în cât timp?


Victor Popa: Dacă este vorba de revizuirea Constituţiei atunci Curtea Constituţională intervine, conform art. 142, pentru că ea trebuie să vadă limitele de revizuire a Constituţiei. Dacă este vorba de o Constituţie nouă atunci Curtea Constituţională nu se mai solicită pentru că ea nu mai are la ce da aviz.

Europa Liberă: Este puţin probabil, dacă nu chiar imposibil, ca peste 50 la sută din totalul alegătorilor să participe la referendum şi să voteze unanim pentru noua Constituţie. În consecinţă, vor trebui schimbate şi condiţiile de validare a rezultatelor referendumului, nu?

Victor Popa: Sigur că da. Situaţia care este astăzi prevăzută de Codul Electoral, pur şi simplu este imposibilă. Ea prevede că pentru ca un referendum să fie valabil este nevoie să voteze 50 la sută din cei înscrişi în listele electorale. Asta ar însemna să îngropi orice iniţiativă pe care o scoţi la referendum. Pur şi simplu oamenii nu vin. Legea trebuie să fie ajustată la o realitate care există.

Europa Liberă: Ce se întâmpla, domnule Popa, dacă mie, ca cetăţean, la referendum, constat că nu-mi place articolul x sau y din Constituţia propusă mie s-o votez? Nu votez textul întregii Constituţii ?

Victor Popa: Nu se pune problema aşa. Înainte ca Constituţia să fie supusă referendumului ea va fi dată publicităţii. Se vor da explicaţii în teritoriu, vor fi organzate mese rotunde, conferinţe. Fiecare va avea posibilitatea să se expună pe marginea unui articol. Deja primim sute de scrisori din partea diferitor organizaţii şi cetăţeni. Toate sunt examinate şi dacă găsim un grăunte raţional noi îl examinăm. Când se va încheia această activitate oamenilor li se va spune ce a fost luat în considerare. Constituţia nu conţine nimic rău care ar veni în detrimentul cuiva.

Europa Liberă: Domnule Popa, dar nu se deschide astfel cutia Pandorei? Ce garanţii vor exista că o altă majoritate parlamentară nu va dori vreo dată să repete ce intenţionează cea actuală? Adică să modifice o Constituţie pe care să o considere, justificat sau nu, plină de metehne. Ştiţi, ca în vechea comedie sovietică – ce-ar fi să anulăm ziua de luni, că-i cam grea şi nenorocoasă…

Victor Popa: Este adevărat. Nu cred că am putea zice că Constituţia poate fi o cutie pandorică. Noi ne-am străduit să eliminăm din Constituţie toate articolele care au o înţelegere dublă, care nu reglementează perfect anumite situaţii. Când ele vor fi lichidate, nu cred că va fi nevoie ca cei care vin la guvernare să facă modificări. Odată ce Constituţia va fi aprobată de popor, în continuare pentru orice modificare va trebui să vii în faţa poporului să-i explici. Poporul este cel care şi-a manifestat voinţa asupra acestui act. Ulterioarele schimbări fără voinţa lui nu mai sunt posibile.

Europa Liberă: Vă mulţumim, domnule profesor.
XS
SM
MD
LG