Linkuri accesibilitate

Actualei societăți îi lipsește pacea și unirea (Timpul)


Societatea moldovenească trăieşte cu stafiile trecutului, constată Constantin Tănase in cotidianul Timpul. Scriind despre dezbaterea privind instituirea unei medalii jubiliare in legatura cu ziua de 7 mai, editorialistul conchide că piatra de încercare pentru actuala guvernare o constituie nu succesele sau eşecurile în domeniul economiei, dar capacitatea ei de a transforma actuala societate, profund militarizată, în una cu adevărat civilă.

Prin militarizată, Tănase are in vedere o societate ce n-a ieşit din tranşeele fostului război, care-şi împarte cetăţeni după armatele în care au luptat în acel război, iar înşişi cetăţenii se împart în „eliberatori” şi „eliberaţi”, în „învingători” şi „învinşi”. Actualei societati ii lipseşte pacea şi unirea, mai adaugă Constantin Tănase.

In acelasi ziar Timpul mai gasiti un articol scris pe aceeasi notă de Natan Garştea. Schimbarea societaţii incepe de la fiecare cetăţean, nu de la ţară. Ca exemplu, Natan aduce romanul Soldaţii Babilonului, care au apărat Babilonul de duşmani chiar daca nu se intelegeau intre ei, asta pentru ca fiecare şi-a ştiut locul şi a ţinut piept atacului.

Moldova Suverana vrea neaparat suspendarea din funcţii a preşedintelui interimar. Motiv serveşte faptul că Mihai Ghimpu şi-a uitat telefonul in Portugalia, telefonul fiind un secret de stat.

Hotnews.ro publica un interviu cu Marius Lazurca, ambasadorul Romaniei la Chisinau. Din interviu aflaţi că excelenţa sa este impotriva transformarii cetateniei române intr-un simplu instrument de garantare a libertatii de miscare şi explică de ce cetatenii R. Moldova, constienti de propria europenitate, nu au parte de un regim de viata deplin prosper si liber.
XS
SM
MD
LG