Linkuri accesibilitate

Ponderea femeilor în Parlamentul român - doar 9,7%


Elena Udrea - ministru al turismului, renumit pentru poșetele sale ”posh”
Elena Udrea - ministru al turismului, renumit pentru poșetele sale ”posh”

În România recrutarea femeilor în politică se face mai degraba pe criterii estetice sau de loialitate

Doar o singura femeie se afla in guvernul Romaniei: Elena Udrea, care conduce Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Casatorita cu un om de afaceri controversat, care si-a construit averea prin afaceri cu statul, Elena Udrea este insa mai vestita pentru decolteurile adinci si posetele scumpe pe care le poarta, decit pentru politicile pe care le proiecteaza.

Prin contrast Monica Macovei, fost Ministru al Justitiei inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cea care a reusita sa porneasca reformarea acestui domeniu dificil a fost repede marginalizata si trimisa ulterior in Parlamentul European, pentru a scapa de intransigentele ei deranjante pentru toate partidele.

Nici in fruntea partidelor parlamentare din Romania nu prea exista femei: socialistii au o vicepresedinta in persoana Ecaterinei Andronescu, fosta ministra a Educatiei, iar liberalii pe Norica Nicolai, actualmente europarlamentara. Cele doua formatiuni aflate la guvernare, Democrat-Liberalii si UDMR, nu au insa in echipa de conducere nici o femeie.

Din totalul populatiei din Romania 51,3 la suta sint femei, dar cu toate acestea in parlament ponderea lor este extrem de scazuta, doar 9,7 la suta, la fel ca in statele cu societati patriarhale din Orientul Mijlociu sau Africa. Practic din totalul de 471 de parlamentari romani, numai 46 sint femei. Principalul partid de guvernamint are totusi 18 femei parlamentari, socialistii au 12, liberalii 7, maghiarii doua. Numarul femeilor din Parlamentul Romaniei a continuat sa scada in actuala legislatura, fata de cea precedenta cu mai mult de un procent, in conditiile in care reprezentarea democratica ar cere o prezenta de minimum 25 la suta astfel incit discriminarile de gen sa poata fi oprite de sus in jos, pentru inceput printr-un sistem legislativ echitabil.

Potrivit unei analize a Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse "procentul functiilor ocupate de femei creste odata cu scaderea nivelului de decizie". Potrivit cercetarii comandate de aceasta Agentie in Romania femeile sint defavorizate in fata barbatilor pe piata muncii, in viata sociala, precum si la nivel politic si cultural. Chiar si in domeniile in care lucreaza preponderant femei, cum ar fi educatia sau sanatatea, posturile de conducere continua sa fie ocupate mai ales de barbati. De pilda, in invatamint, desi femeile reprezinta peste 70 la suta din personalul didactic, procentul celor celor cu functii de conducere nu ajunge la 50 la suta. Pe de alta parte la pregatire egala, barbatii primesc in medie cu 12 la suta mai mult decit femeile.

Societatea romaneasca ramine, asadar, profund masculinizata, cita vreme femeile sint tinute departe de functiile de decizie, iar in politica, recrutarea lor se face mai degraba pe criterii estetice sau de loialitate, decit profesionale
XS
SM
MD
LG