Linkuri accesibilitate

8.03 - București: Parlamentul a adoptat componenţa CNSAS


Senatorul Constantin Ticu Dumitrescu, iniţiatorul legii, a spus că actul normativ nu poate fi aplicat cu un buget de doar 5 miliarde de la stat şi o logistică neadecvată



8 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Răspopa)

Parlamentul a adoptat componenţa CNSAS
.

După aproape 7 ani, legea Ticu poate fi pusă în sfârşit în aplicare. Senatul şi camera deputaţilor au reuşit astăzi să adopte componenţa Colegiului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Prima încercare privind alegerea celor 11 persoane pentru posturile colegiului susţinut de către toate grupurile parlamentare, a eşuat acum o lună, când reprezentaţii opoziţiei, mai puţin ai APR, au părăsit sala de şedinţe iar votul a fost anulat. Senatorii şi parlamentarii de stânga care nici astăzi nu s-au aflat în aula Parlamentului au invocat faptul că Horia Roman Patapievici, susţinut de PNŢCD şi de Mircea Dinescu şi de Andrei Pleşu, propuşi de PD, nu respectă prevederile legii Ticu.

Primul este acuzat că în lucrările sale a adus atingere siguranţei naţionale, în timp ce reprezentanţii PD au fost puşi la zid, pentru că, deşi au fost dizidenţi, au făcut parte din defunctul PCR, împotriva prevederii legii Ticu ce nu permite apartenenţa la nici una din formaţiunile politice înfiinţate înainte sau după 1989.

Aflat în sală dar refuzând să voteze, senatorul Constantin Ticu Dumitrescu, iniţiatorul legii, a spus că actul normativ nu poate fi aplicat cu un buget de doar 5 miliarde de la stat şi o logistică neadecvată, menţionând totodată că alţi paşi nu vor putea fi făcuţi mai departe de către colegiu, având în vedere că multe dintre prevederile legii statutează conspirarea securităţii şi nu deconspirarea acesteia.
XS
SM
MD
LG