Linkuri accesibilitate

6.03 - București: Alianţa Civică oferă sprijin condiţionat


Ana Blandiana
Ana Blandiana

Alianţa Civică ar dori ca orice candidat să prezinte un certificat de sănătate fizică şi mintală, declaraţie de cazier, de avere, că nu este obiectul unui dosar penal şi nu a colaborat cu Securitatea.


6 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Andreea Pora)

Alianţa Civică oferă sprijin condiţionat.

După retragerea sa din Convenţia Democrată Română, Alianţa Civică (AC) nu mai este dispusă să acorde decât condiţionat sprijinul său politic partidelor de centru dreapta, aşadar nu numai celor din Convenţie.

AC solicită de la candidatii la Parlament, demisii în alb, pentru a se preîntâmpina migrarea de la un partid la altul (traseismul politic). Condiţiile se referă şi la calitatea candidaţilor: Alianţa Civică ar dori ca orice candidat să prezinte un certificat de sănătate fizică şi mintală, declaraţie de cazier, de avere, o declaraţia că nu este obiectul unui dosar penal, că nu a beneficiat de credite neperformante de la vreo bancă şi nu a colaborat cu Securitatea.

Preşedinta AC, Ana Blandiana declară că nu vor sprijini nici o lista care conţine fie şi numai un candidat incompetent, corupt sau care contravine „punctului 8 de la Timişoara”.

Pentru a se implica în campania electorală, AC cere şi îndeplinirea unor promisiuni legislative. Intrarea în funcţiune a colegiului pentru studiul arhivelor securităţii, votarea şi aplicarea urgentă a legilor proprietăţii, eliminarea cazurilor de corupţie din interiorul partidelor. Deşi aceste condiţii au fost acceptate în principiu de liderii CDR, există obiecţii în special în ce priveşte demisia în alb, care contrazice constituţia, existând deja un verdict pe această temă dat de Curtea Constituţională.

Despre fezabilitatea condiţiilor AC, preşedinta Ana Blandiana a spus că „cele cu legile sunt fezabile, în mod evident şi chiar vor fi obligaţi să le facă, pentru că n-au încotro, ţine integrarea europeană de ele. Cele cu corupţia, sigur că sunt greu de realizat într-un termen dat. Dar în acelaşi timp se poate discuta în ce măsură s-au făcut eforturi sau nu”.

Propunerile AC nu au fost analizate în detaliu la nivelul partidelor. Dar un prim răspuns ar putea venit marţi când are loc o altă întâlnire de centru dreapta.
XS
SM
MD
LG