Linkuri accesibilitate

6.03 - București: Economia subterană


Ilie Șerbănescu
Ilie Șerbănescu

Economia subterană în România „există şi oferă multor români, probabil vreo 2 milioane, ceea ce economia oficială nu e în stare să le ofere: supravieţuirea”



6 martie 2000

Actualitatea românească. (Comentator: Ilie Şerbănescu)

Economia subterană.

Ministrul democrat Traian Băsescu a susţinut că în 1999, PBI-ul ar fi crescut cu 3% datorită numai contribuţiei economiei subterane, care ar fi crescut cu 40%.

În faţa clubului presei economice, Băsescu afirmase chiar că economia oficială, în 1999, ar fi înregistrat o scădere de 3,5 la sută compensată însă de creşterea impresionantă a economiei subterane. În sprijinul acestei afirmaţii, dl. Băsescu cita un studiu american.

Chiar dacă economia subterană ar prezenta 40% dintr-un ansamblu economic nu tocmai bine definit, remarcă Ilie Şerbănescu, ar fi însemnat că în 1999 s-a înregistrat o sporire de aproape 14%, pentru ca să poată avea o creştere de 3% pe ansamblu, în ciuda scăderii cu 3,5% din economia oficială.

O creştere de 14% este foarte mare pentru un singur an, iar pentru anul 1999 „este stric ilogică, şi deci neplauzibilă”. Problema este că în 1999 importurile au scăzut cu aproape 2 miliarde de dolari faţă de anul precedent şi, conform tuturor studiilor ale economiei subterane din România, componenta principală este tocmai cea bazată pe importuri.

Studiul american din 1999 pentru trezoreria Statelor Unite aprecia componenta importului la două treimi din total. Ar fi deci absolut nerealist ca scăderea importurilor din 1999 să se plaseze doar în economia oficială, fără ca importurile economiei paralele să fie şi ele afectate. Astfel că este îndoielnică creşterea economiei subterane şi în 1999, după creşterea din 1998, explicabilă tocmai în condiţiile în care importurile au sporit, în ciuda scăderii producţiei.

Economia subterană în România „există şi a ajuns la dimensiuni considerabile, (...) oferă multor români, probabil vreo 2 milioane, ceea ce economia oficială nu e în stare să le ofere: supravieţuirea”. În momentul de faţă însă economia subterană nu are capacitatea de a fi absorbită de cea oficială. „Nu credem însă că având în vedere aceste date (...) s-ar putea face din economia subterană, personajul pozitiv al scenetei tragice din economia românească. Nu credem că problema poate fi pusă în felul acesta”.

„Este de înţeles disperarea politicienilor că economia românească se tot prăbuşeşte. Dar a recurge la creşterea din economia subterană, indiferent dacă reală, şi nu doar presupusă, pentru a salva aparenţele, reprezintă ceva deloc consistentă şi neonorabil. Căderea economică trebuie asumată de cei pe vremea cărora are loc”.
XS
SM
MD
LG