Linkuri accesibilitate

Suprimarea regimului de vize


Premize: îndeplinirea condițiilor tehnice, voința politică în vest

Daca ar obţine in relatia cu UE regim fără vize Republica Moldova ar putea fi considerata o adevarata istorie de succes in comparatie cu parcursul țărilor din regiune, opinează mai multi experţi. Cum niciuna dintre ţarile din Parteneriatul estic nu are deocamdată un astfel de regim, cele mai recente evoluţii favorizeaza Moldova si chiar o plaseaza inaintea Ucrainei, considerată a fi mult mai avansată în aceste negocieri.

Cât de aproape este totuşi o eventuală decizie a UE de a da lumina verde pentru calatoriile moldovenilor fara vize? Unii experţi spun că recenta vizită la Chişinău a misiunii UE în această problemă şi declaraţiile care s-au făcut la încheierea acesteia sunt un semnal că noua guvernare de la Chişinău ar putea spera la un asemenea regim într-o perspectivă nu tocmai îndepărtată.

Expertul IDIS Viitorul, Leonid Litra: “Noi am avut de obţinut nişte beneficii în urma implementării parteneriatului de mobilitate. Misiunea UE a văzut că am făcut multe reforme şi ajustări chiar înainte de a ni se cere. Un element neînsemnat cum este Parteneriatul de mobilitate s-a dovedit a fi un instrument foarte bun.”

Leonid Litra estimeaza că un semnal bun este şi faptul că UE s-a oferit să sprijine Moldova în securizarea actelor de călătorie pentru cetăţeni, oferind asistenţă financiară pentru paşaportizarea populaţiei cu acte biometrice. Leonid Litra: “Asta e un semnal că UE vrea ca Moldova să realizeze mai repede aceste reforme” .

Factori decizionali de la Chisinau pledeaza pentru implementarea unei liste de cerinţe inaintate de UE, sau a zisei foi de parcurs, alcatuite după modelul ţărilor din Balcani. Abordarea este aproximativ următoarea - acolo unde nu corespunde cerinţelor – Moldova încearcă să vină cu termene realiste pentru a implementa măsurile necesare. Deşi recunosc că există multe lacune, autorităţile spera ca într-un viitor foarte previzibil majoritatea absolută a condiţiilor tehnice ar putea fi realizate.

Ministrul afacerilor externe Iurie Leancă: „În ţările UE există anumite sentimente antimigraţioniste care rezultă din situaţia de criză, şomaj în creştere în ţările UE. În acest sens, diplomaţia moldovenească este foarte activă, merge din capitală în capitală, venim cu argumente. Încercăm să creăm această percepţie pozitivă, generăm articole în presa maghiară, britanică, pentru a crea premisele necesare.”

Experţi independenţi constată totuşi că oricât de mult s-ar apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană, nimeni nu se încumeta sa vorbeasca despre o perspectivă clară de aderare la spaţiul comunitar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG