Linkuri accesibilitate

In căutarea unor soluții de susținere financiară a Greciei


Premierul George Papandreou în turneu diplomatic european.


Premierul Greciei, George Papandreou este aşteptat astăzi la Berlin, sâmbătă la Paris – două vizite neplăcute pentru ambele părţi. Grecia a anuntat deja noi măsuri drastice de austeritate ca sa reuşească să-şi reducă deficitul bugetar, de aproape 13 la sută şi să-şi plătească scandenţele la datoria externă. Acum aşteaptă sprijini concret şi masiv din partea Uniunii Europene. Numai că la Berlin, coaliţia de guvernământ pare decisă sa-i promită premierului grec orice, dar nu bani. Ileana Giurchescu
:

Între stabilitatea monedei unice si electorat, cancelara Angela Merkel nu are o alegere simplă. Din două motive: în primul rând, în curând în Germania au loc alegeri locale, la nivel de land, mult mai importante într-un stat federal decât în multe alte ţări. Aşadar, motivul este electoral. Se adaugă faptul că de la victoria in alegerile generale din noiembrie 2009, noua coaliţie de centru-drepata, formată de creştin democraţi cu partidul liberal, fncţionează foarte greu. Or Angela Merkel nu vrea să-şi provoace, de dragul Atenei, partenerii liberali, care se opun cu fermitate oricărui ajutor financiar direct.

Al doilea motiv pentru care Angela Merkel ezită să sară în ajutorul Greciei este poziţia Germaniei de avocat al disciplinei financiare in spaţiul euro. Să nu uitam că Germania a fost cea care a impus limita deficitului de 3 la sută din PIB, pentru orice ţară care adoptă moneda unica. Multe, inclusiv Germania, au deviat de la acest criteriu ca urmare a crizei din 2009 dar nici una nu a astins nivelul Greciei. Este greu de închipuit că Angela Merkel ar accepta acum să sprijine financiar o ţară care a ignorat, ani la rând şi cu bună ştiinţă, acest principiu de bază al zonei euro.

În joc nu sunt principii sau numai principii, ci credibilitatea monedei unice, care pierde constant în faţa dolarului. Azi a căzut la un nou nivel record de 1,35 în raport cu dolarul american. Dacă Papandreou se întoarce de la Berlin şi Paris numai cu promisiuni şi nici un plan concret de sprijin, avertizează experţii, monedat unică este în pericol.

La ce poate spera premierul grec ? După cum remarcă săptămânalul german Der Spiegel în ediţia on-line, oricum tratatul de la Maastricht interzice orice ajutor financiar direct. Asa ca alternativele sunt ca băncile de stat europene să fie indemnate să cumpere obligațiunile emise de statul grec în contul datoriei, să le cumpere în condiţii favorabile Greciei, condiţii pe care nu le poate aşteptat de la băncile comerciale

La Bruxelles se discută si despre crearea unui fond de garanţie, la care Germania să contribuie cu 5 miliarde de euro. La nevoie, Grecia s-ar putea împrumuta din acest fond. Oricum se vorbeste despre întărirea controlului european asupra finanţelor elene în special dar şi asupra finanţelor celorlalte ţări din zona euro.

Atena nu exclude posibilitatea de a recurge la Fondul Monetar International. Alternativă care desigur ar submina credibilitatea Uniunii Europene. Şi ar nemulţumi mult Parisul – pentru că preşedintele FMI, Strauss Kahn ar putea fi contra-candidatul preşedintelui Sarkozy în următoarele alegeri prezidentiale.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG