Linkuri accesibilitate

Ajutorul financiar din Vest versus sprijinul nefinalizat al Moscovei


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Creditul rus era condiționat politic, în timp ce susținerea occidentală are drept țintă păturile vulnerabile și infrastructura

Gheorghe Cojocaru: Angajamentul politic al actualei guvernări democratice de apropiere și integrare în Uniunea Europeană se traduce pas cu pas, în special, pe planul relațiilor social-economice și financiare cu structurile europene și internaționale într-o cooperare extrem de necesară și profitabilă pentru cetățeanul simplu din Republica Moldova. Iată că în plină criză, partenerii externi din Vest ai Chișinăului, și putem aduce aici mai multe exemple, găsesc mijloace, și nu puține, pentru a-i acorda o mână de ajutor, fie că este vorba de sprijinirea categoriilor socialmente vulnerabile, fie că e vorba de subvenționarea unor proiecte din sfera infrastructurii.

Europa Liberă: Inspirată de acest gest, probabil, iată că şi Rusia a promis, mai devreme, de 150 de milioane, iar Transnistriei - 200 de milioane de dolari. Nu este acelaşi lucru?

Gheorghe Cojocaru: Nu este acelaşi lucru. Să ne amintim că respectivul credit a fost promis fostei guvernări de la Chișinău și, se pare, cu anumite condiționări de natură politică. Guvernarea actuală a încercat să finalizeze contractarea acestui credit, însă nu s-a reușit. Acest ajutor de 200 mln, dacă se va acorda, în realitate, ar putea fi un gest generos al Rusiei la cererile de ajutor din partea autorităților de la Tiraspol, dar ar putea fi și o reacție simetrică a Moscovei la cursul european al actualelor autorități și la acceptarea unor elemente ale scutului antirachetă american de către statul român. Diplomația de la Chișinău, după cum se știe, a formulat față de această inițiativă un punct de vedere înțelegător, în timp ce liderul separatist de la Tiraspol a cerut, drept replică, amplasarea faimoaselor rachete rusești Iskander în Transnistria.

Europa Liberă: Rezultă că, financiar vorbind, Chișinăul a pierdut și Tiraspolul a avut de câștigat din această situație.

Gheorghe Cojocaru: Chișinăul nu a pierdut, pentru că aici se pune problema costurilor, dar, primul lucru care s-a văzut în legătură cu inițiativă americană antirachetă a fost această delimitare clară și categorică de poziții, apropo, fosta guvernare comunistă s-a raliat practic poziției Tiraspolului .

Europa Liberă: Prin urmare, dacă s-ar fi menținut la putere, ar fi avut șansa să contracteze creditul promis de administrația de la Kremlin.

Gheorghe Cojocaru
: Nu este exclus, și poate că este păcat că nu s-a obținut, pentru că suntem într-o criză necruțătoare și banii, după cum se știe, nu au miros, dar acest credit ar fi avut, cu siguranță, un cost politic și, atunci, întrebarea care se pune este dacă s-a cerut un preț adecvat sau supradimensiont.

Europa Liberă: Și cum au răspuns la această întrebare factorii de decizie de la Chișinău?


Gheorghe Cojocaru: Cred că s-a dat un răspuns optim și, se pare, că și reacția Moscovei a fost în consecință și, ceea ce este mult mai important, răspunsul actualei guvernări este unul în consens cu prioritatea de integrare a societății în Uniunea Europeană.
XS
SM
MD
LG