Linkuri accesibilitate

3.03 - București: Legile proprietății


Legea a devenit incompatibilă cu programul de guvernare ce a stabilit recunoaşterea şi garantarea dreptului de proprietate.

3 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Sabina Fati; corespondent: Andreea Pora).

Legile proprietăţii.

Criza din guvern, declanşată cu demisia lui Victor Babiuc din Partidul Democrat, a readus la suprafaţă neînţelegerile dintre partenerii mai vechi de coaliţie: partidul democrat boicotează constant legile proprietăţii.

Liberalii, pe de altă parte, par să adopte tactica tergiversării, evitând să se pronunţe ferm în favoarea ministrului apărării, Sorin Frunzăverde. Mircea Ionescu Quintus, liderul Partidului Liberal, afirmă că „cel puţin dintr-o zonă importantă a liberalilor, mesajul este că schimbarea, în condiţiile actuale, când generalul Clark a luat legătura cu actualul ministru într-o importantă vizită, trebuie privită cu foarte foarte multă responsabilitate, fără a nega dreptul PD-ului de a se pronunţa asupra unui eventual înlocuitor”.

Ţărăniştii sunt supăraţi că PD a făcut front comun cu PDSR, pentru a bloca din nou legea privatizării IAS-urilor. UDMR-ul care nu are nimic împotriva numirii lui Sorin Frunzăverde la apărare, ameninţă că se va retrage de la lucrările Parlamentului, din cauza acceptării în comisia juridică a Senatului, a unui amendament PDSR-ist la legea imobilelor naţionalizate.

Criza legislativă astfel se desfăşoară pe două fronturi: cazul Babiuc şi mai vechile divergenţe de principiu.

PD s-a coalizat cu PDSR în senat împotriva unui articol cheie din legea IAS-urilor blocând înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului. Deşi social-democraţii declară că respectă acordul încheiat în privinţa IAS-urilor, ordinea operaţiilor de privatizare susţinută de aceştia prevede concesionarea terenurilor urmată de vânzarea bazei materiale, şi nu invers, cum vor liberalii şi ţărăniştii.

Dacă alianţa ad-hoc PD-PDSR nu surprinde prea mult, este în schimb ieşită din comun alierea ţărăniştilor cu PDRS, la legea caselor naţionalizate. Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PNŢCD, Răzvan Dobrescu, a votat amendamentul PDSR prin care foştilor proprietari li se oferă doar despăgubiri, şi nu li se mai recunoaşte dreptul de proprietate asupra imobilelor naţionalizate unde actualmente funcţionează instituţii publice.

Astfel legea a devenit incompatibilă cu programul de guvernare ce a stabilit recunoaşterea şi garantarea dreptului de proprietate, au afirmat senatorii UDMR din comisie, care s-au retras de la dezbateri. Există astfel riscul ca legea să fie blocată chiar pe mâna alianţei de la guvernare. Senatorul UDMR György Frunda, a declarat că „Noi am spus că vom solicita o întâlnire a liderilor coaliţiei pentru respectarea agreement-ului pe care l-am avut atât în coaliţie, dar la care au asistat în mare parte şi partenerii din opoziţie”.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG