Linkuri accesibilitate

Societatea civilă cere sancționarea judecătorului Popovici


Dorin Popovici și alți 30 de judecători au emis mandate de arestare în incinta comisariatelor de poliție în urma protestelor din aprilie

Opt organizaţii neguvernamentale militante pentru drepturile omului au semnat un apel pe care l-au trimis Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedintelui Colegiului disciplinar al judecătorilor, cerîndu-le să examineze cu atenţie plângerea împotriva judecătorului Dorin Popovici, cel care a dispus arestarea Oxanei Radu într-un comisariat de poliţie. Tinara a fost retinuta in timpul protestelor din aprilie şi, desi avea acasă un copil, s-a aflat în arest timp de cinci zile, vreme în care spune că a fost ţinută goală în faţa poliţiştilor. Semnatarii vor sa se asigure ca magistratul nu va scapa nepedepsit si atrag atentia colegiului disciplinar asupra mai multor chestiuni care nu ar permite acest lucru.

Apelul celor opt ONG-uri anticipează cu trei zile o şedinţă a Colegiului disciplinar al judecătorilor, care va pune în discuţie cazul Popovici la solicitarea ministrului justiţiei Alexandru Tănase. Anterior, o petiţie a Oxanei Radu - tînăra care s-a plîns că a fost judecată nedrept de acest magistrat – a fost respinsă de Consiliul Suprem al Magistraturii, pe motiv că nu ar fi fost găsite temeiuri pentru iniţierea unei proceduri disciplinare împotriva acestuia.

Acum, atât Consiliul Suprem al Magistraturii, cât şi colegiul disciplinar al judecătorilor au o altă componenţă. Chestiunea asupra căreia semnatarii apelului cer acestora să se concentreze este cea legată de temeiul pe care l-a avut Popovici să examineze dosarul Oxanei Radu în incinta unui comisariat de poliţie.

Unul dintre semnatarii apelului, avocatul Victor Panţiru susţine că legea prevede un singur motiv întemeiat, iar magistratul în cauză nu l-ar fi avut: “Singurul motiv legal ar putea fi imposibilitatea persoanei de a se deplasa la sediul instituţiei judecătoreşti, de exemplu, pentru că este dependent de vreun aparat medical care îl ţine în viaţă.”

Judecătorul Popovici nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile ce i se aduc. Responsabili din cadrul judecătoriei Buiucani ne-au spus că magistratul este în concediu de boală.

Vom aminti că organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au identificat cel puţin 30 de judecători care ar fi emis în comisariate mandate de arest pe numele victimelor protestelor din aprilie. Mulţi dintre ei afirmă însă că nu au încălcat legea judecând cauze în afara instanţelor.

L-am întrebat pe expertul în probleme de justiţie, Victor Munteanu, câtă dreptate au aceşti magistraţi.

Victor Munteanu: “ Este o minciună sfruntată. Actul de Justiţie este un act solemn – nu are ce cauta judecătorul să judece în afara instanţei. Asta înseamnă “sovetskii tovarsceskii sud”, când întreg corpul judecătoresc ieşia şi judeca în incinta uzinei sau nu ştiu unde, pentru a face “pocozatelinâi sud”. În cazul dat, atâta timp cît nu există anexată la dosar o încheiere judecătorească care să explice motivaţia deplasării la comisariat, este o ilegalitate”.

Potrivit legii privind statutul judecătorului, colegiul disciplinar al magistraţilor poate emite avertismente şi mustrări sau poate propune demiterea unui judecător găsit vinovat de încălcarea eticii. Mulţi jurişti spun însă că „solidaritate de castă” este atât de puternică în mediul magistraţielor încît îi va împiedica pe membrii colegiului să emită o sancţiune proporţională.

Iată replica noului preşedinte al colegiului disciplinar, Nicolae Roşca: „Eu cred că societatea civilă reacţionează foarte corect. Sper că acest colegiu disciplinar, care este compus din parsoane competente, va da aprecierea cuvenită faptelor acestui judecător.”

Un aspect important care l-ar culpabiliza pe magistratul cu pricina este, potrivit celor opt ONG-uri, şi faptul că acesta a emis un mandat de arest pe numele unei mame cu copil minor. Semnatarii cer colegiului disciplinar s-o audieze pe aceasta înainte de a decide dacă este sau nu vinovat magistratul Popovici.
Previous Next

XS
SM
MD
LG