Linkuri accesibilitate

Medvedev la Paris - relații cordiale între Élysée și Kremlin


Nicolas Sarkozy și Dmitry Medvedev
Nicolas Sarkozy și Dmitry Medvedev

Apropierea ruso-franceză conține o importantă componentă economică

In pofida crizei economice mondiale, Franta a reusit anul trecut sa-si mareasca volumul investitiilor directe in Rusia, depasind Statele Unite – fapt remarcat si de presedintele Dimitri Medvedev, aflat intr-o vizita oficiala la Paris.

Medvedev nu a pierdut sansa de a sublinia ca in probleme europene, unde a incadrat si scurtul razboi cu Georgia din vara lui 2008, Statele Unite nu prea au ce cauta. Ele, problemele, pot si trebuie rezolvate de partenerii europeni. La care presedintele francez Nicolas Sarkozy a replicat (in 2008) „Franta a aparat interesele Europei....fara armata si fara amenintari”.

Iar acum, aceeasta cooperare europeana se va intari, in opinia celor doi lideri, luand o turnura noua, militara: Franta negociaza livrarea catre Rusia a patru vase militare ultra-moderne din categoria Mistral, in pofida protestelor si criticilor formulate de alti parteneri, tot europeni: tarile baltice.
Motivul invocat de presedintele Frantei este ca prin aceste livrari „intoarcem definitiv pagina Razboiului rece”.

Ar fi cel mai mare transfer de tehnologie militara de la o tara NATO spre Rusia – fiind vorba de vase care pot transporta cate 16 helicoptere de atac si militari, ce pot fi debarcati in imediata vecinatatea a coastelor.

Este exact ceea ce nelinisteste tarile baltice, mai ales dupa ce recent unul din comandantii fortelor armate rusesti declara ca daca Rusia avea in august 2008 astfel de vase militare, operatiunea din Georgia se incheia in citeva ore.

„Asa se intoarce definitiv pagina razboiului rece, livrind armament ?” s-a intrebat retoric ministrul de externe al Letoniei, citat de agentia AFP.

Iar sefului marelui stat major eston s-a intrebat, tot retoric, unde vor fi statioante noile vase de lupta: in Marea Baltica, in Marea Neagra, in flota de nord ? Generalul eston a reamintit ca de curand Rusia si-a dublat prezenta militara in enclava Kaliningrad, de la 1.200 la 2.700 de militari.

Apropierea ruso-franceza are insa si o importanta componenta economica. Tot la Paris, presedintele Medvedev a anuntat ca firma franceza GDF Suez va prelua 9 la suta din activul proiectului North Stream, proiect condus de Gazprom impreuna cu parteneri germani : este vorba de o conducta de gaze pe sub Marea Baltica, care va lega Rusia direct de Germania, evitind tranzitul prin Ucraina sau tarile baltice.

Alaturi de Germania si Italia, Franta se leaga in acest fel si mai mult de energia ruseasca desi politica oficiala a Uniunii Europene este de diversificare a surselor energetice.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG