Linkuri accesibilitate

Dificultățile fermierilor la început de an agricol


Vasile Mîrzenco (FNF)
Vasile Mîrzenco (FNF)

Președintele Federației Naționale a Fermierilor Vasile Mîrzenco deplînge faptul că majoritatea producătorilor nu sunt organizaţi în asociaţii

Majoritatea fermierilor din Moldova s-au pomenit în situaţia că nu pot începe lucrările de primăvară. În mare parte din cauză că nu au comercializat toată producţia din anul trecut şi prin urmare nu au banii necesari, după cum a afirmat preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor Vasile Mîrzenco la adunarea de la sfîrşitul săptămînii trecute a producătorilor agricoli, iar creditele oferite de băncile comerciale sînt prea scumpe. Ce vor să întreprindă agricultorii pentru a ieşi din această situaţie?

Tudor Chiriac
Tudor Chiriac din Străşeni cultivă de mai mulţi ani legume pe care le vinde şi în stare proaspătă şi conservate. Recolta de anul trecut a fost însă proastă, ne-a spus fermierul, iar pentru producţia livrată unităţilor de procesare nu a primit încă toţi banii.

Tudor Chiriac: “Fermierii, de fapt, nu prea au cu ce începe anul, şi cea mai mare problemă e că o bună parte dintre ei nici nu au comenzi, nu au contracte de livrare. Pentru cine să crească? Cine vor fi cumpărătorii? Şi ei stau într-o situaţie foarte critică. Mai au în depozite cantităţi mari de marfă, pe care nu au comecializat-o din motive cunoscute. Cea mai mare problemă a noastră e că produsele noastre nu sînt concurente la preţ, adică în comparaţie cu produsele din Ucraina, din alte ţări care sînt în vecinătatea noastră”.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor Vasile Mîrzenco spune că şi producătorii din alte ramuri nu şi-au încasat banii pentru producţia livrată, dar problemele nu se opresc aici.

Vasile Mîrzenco: “Peste 200 milioane de lei fabricile de vinuri nu le-au achitat producătorilor agricoli pentru strugurii livraţi pentru procesare. Dar mai avem şi o altă problemă. Majoritatea agenţilor economici din agricultură, inclusiv fermierii, nu şi-au onorat datoriile faţă de bănci pentru creditele obţinute în perioada precedentă. Ne deranjează şi aceasta, fiindcă e dificil să începem noul an agricol. Noi putem să începem cu mare greu să investim, să ne asumăm din nou riscuri, şi să ne trezim în toamnă că nu are cine să ne achiziţioneze producţia. Şi nu ştiu dacă are rost să investim şi să semănăm cîmpurile”.

Vasile Mîrzenco este de părere că fermierii moldoveni nu sînt suficient de informaţi şi organizaţi. Logica producătorului autohton urmează unei scheme păguboase, după părerea preşedintelui federaţiei: dacă anul acesta ceapa se vinde la un preţ bun, toţi trebuie să cultive ceapă. Potrivit lui Vasile Mîrzenco, cei mai mulţi fermieri nu reuşesc să-şi vîndă producţia tocmai de aceea că nu sînt organizaţi în asociaţii pe produs. ”Această organizare ar da o tentă profesională activităţii fermierilor, prin accesul acestora la tehnologii avansate care vor diminua preţul de cost al produsului, şi astfel vom avea producţie competitivă şi pe piaţa internă şi pe cea externă”, este de părere Vasile Mîrzenco.

Vasile Mîrzenco: “Şi mai mult decît atît, această organizare a noastră în asociaţii şi cooperative este necesară pentru a organiza, în cazul în care piaţa internă nu poate să înghită producţia noastră, exportul de produse”.

Expertul de la IDIS Viorel Chivriga consideră că această situaţie poate fi deblocată numai cu eforturi conjugate. Pe de o parte statul, prin fondurile de subvenţionare, care ar diminua costurile pe care le suportă producătorul, prin suportul pentru materialul semincer sau pentru compensarea preţurilor la motorină, şi nu în ultimul rind prin subvenţionarea dobînzilor la creditele acordate agricultorilor. Însă rolul principal al statului, potrivit expertului, e să-i ajute pe ţărani să tindă spre obţinerea performanţei, a profitului. Fermierii n-ar trebui însă să mizeze prea mult pe ajutorul statului.

Viorel Chivriga: ”Trebuie să tindă să obţină nişte rezultate bune, să obţină randamente înalte, producţia să fie calitativă. Care sînt căile? În primul rînd, trebuie să aplice integral tehnologiile, trebuie să se ghideze anume de acele metode pe care trebuie să le aplice şi în final trebuie să fie axaţi la piaţă. Deci nu trebuie să facă agricultură numai de dragul agriculturii. Trebuie în primul rînd să caute soluţii şi modalităţi pentru a ieşi pe piaţă şi pentru a putea comercializa la preţuri bune producţia pe care o vor obţine”.

Expertul este de părere că fermierii ar trebui să se conducă de un singur obiectiv, să atingă performanţă în activitate şi în cele din urmă RM poate avea mai mult decît o agricultură la limita subzistenţei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG