Linkuri accesibilitate

Turneul diplomatic al lui Hillary Clinton în America de Sud și obiectivele sale


Secretarul de stat american Hillary Clinton
Secretarul de stat american Hillary Clinton

Unul dintre obiectivele principale ale secretarului de stat este să obțină sprijin pentru noi sancțiuni ale Consiliului de Securitate ONU împotriva Iranului


Saptamina aceasta, secretarul de stat, Hillary Clinton se afla in America Latina, un continent in care Statele Unite au un serios deficit de imagine. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela despre obiectivele șefei diplomației americane
.

Pe traseul lui Hillary Clinton este inclusa si o escala in Chile, tara devastata de un cutremur de 8.8 grade pe scara Richter. Dar reperul central al calatoriei este Brazilia, care in anii din urma a devenit o putere regionala, cu mare capacitate de influenta in emisfera occidentala.

Unul dintre obiectivele principale ale secretarului de stat este sa obtina sprijin pentru noi sanctiuni ale Consiliului de Securitate ONU impotriva Iranului, in conditiile in care Teheranul nu renunta la planurile sale nucleare. Brazilia, care este membru ne-permanent al Consiliului ezita sa voteze sanctiuni impotriva Iranului si din aceasta perspectiva analistii spun ca doamna Clinton are de facut fata unui test diplomatic major, in incercarea de a-l convinge pe presedintele Inacio Lula da Silva.

Dar dincolo de acest aspect vizita este menita sa imbunatateasca raporturile Statelor Unite cu tari din regiune. La inceputul administratiei Obama a existat multa speranta, dar aceasta s-a cam risipit in conditiile crizei legate de lovitura de stat din Honduras si faptului ca Statele Unite continua sa impuna un embargou impotriva Cubei.

Dezamagirea si-a gasit o forma institutionala cind Grupul Rio, care include Brazilia si Mexic a decis sa formeze o alianta regionala, care nu include Statele Unite. Peter DeShaza, de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationala din Washington crede ca asteptarile din regiune, odata cu inaugurarea lui Obama au fost nerealiste. In realitate, politica americana a avut multe elemente de continuitate si asta a dezamagit.

Traseul secretarului de stat este si el semnificativ. Incepe in Uruguay si Chile – doua tari care sint considerate modele de moderatie politica si economie de piata. Apoi Costa Rica - un alt aliat regional al Americii si Guatemala – tara a carei importanta strategica a crescut odata cu rolul jucat in lupta impotriva traficului cu droguri.

Iranul va ocupa o pozitie centrala pe agenda. Rusia pare mai inclinata acum sa voteze sanctiuni. China vrea continuarea convorbirilor. Brazilia, care l-a gazduit in noiembrie pe presedintele Iranului, ezita si e posibil ca Hillary Clinton sa nu poata schimba aceasta pozitie. Presedintele Lula doreste ca Washingtonul sa inceteze izolarea Cubei si a vizitat insula, saptamina trecuta. Aceasta este o tema in legatura cu care administratia Obama ezita.
XS
SM
MD
LG