Linkuri accesibilitate

Moldova are nevoie de stabilitate, reforme şi condiții bune de viaţă


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Președintele Mihai Ghimpu răspunde întrebărilor Europei Libere: „dacă o să vină oamenii şi o să vrea unire, nu-i opreşte nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin...”


Invitatul emisiunii din această dimineaţă este Preşedintele Parlamentului şi preşedintele interimar al ţării Mihai Ghimpu
.

Europa Liberă: Lumea, în general, nu prea pricepe de desubturi juridice. În schimb vrea un răspuns foarte clar - vor fi alegeri parlamentare anticipate, sau ba? Aveţi un răspuns acum, după ce au fost prezentate şi câteva recomandări ale Comisiei de la Veneţia?

Mihai Ghimpu: „Eu tot timpul am spus că nu vor fi alegeri anticipate şi vă spun şi acuma.”

Europa Liberă: Nu vor fi?

Mihai Ghimpu: „Nu vor fi. Că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de reforme şi de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă.”

Europa Liberă: Reiese, din ceea ce spuneţi, domnule preşedinte, că dintre ceea ce recomandă experţii europeni în inginerii constituţionale şi modul, în care vedeţi Dvs. perspectivele, e o diferenţă foarte mare. Poziţia Dvs. este împărtăşită şi de ceilalţi trei parteneri de coaliţie?

Mihai Ghimpu
: „Nu. Noi încă n-am discutat, aşa cum am convenit atunci, după discuţia cu Comisia de la Veneţia. Vreau să vă spun, că acesta a fost doar un dialog. Noi n-am prezentat avizul Comisiei de la Veneţia, adică proiectul, ca ei să ne dea avizul. Nu putem acuma să spunem că acesta e punctul. Punctul lor de vedere este la ceea ce noi am discutat. Noi putem să lărgim subiectul, să venim cu alt proiect. Avem posibilitatea. Totul depinde de noi.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, membrii Comisiei constituţionale, create chiar de Dvs., par că înclină mai mult spre ceea ce spuneţi şi Dvs. – o modificare a mai multor articole ale Legii fundamentale şi, poate, în consecinţă, evitarea, aşa cum aţi declarat şi în această dimineaţă, a acestor alegeri parlamentare anticipate. Dar, pentru Dvs. ce vor trage mai mult la cântar – concluziile acestei Comisii sau ale celei conduse de dl Gianni Buquicchio?

Mihai Ghimpu: „Tot împreună vom analiza. Vom vedea împreună totul. Pentru mine este foarte important ca pasul care o să-l facem să fie legal şi democratic. Asta este cel mai important. Fiindcă dacă noi deviem de la lege, nu e bine. Sau de la principiile democratice. În rest, suntem mulţi oameni, părerile sunt diferite. La urma urmei, ceea ce a spus preşedintele, încă nu este punctul de vedere al Comisiei. Comisia trebuie să se întrunească.”

Europa Liberă: Dar se zice, că în caz că ignoraţi aceste recomandări ale Comisiei de la Veneţia, drumul Republicii Moldova pe calea integrării europene ar putea fi mai cu mult mai spinos.

Mihai Ghimpu: „Mai cu mulţi ghimpi. Nu am de gând să ignor, dar nici n-am de gând să...”

Europa Liberă: Înţelegem, da.

Mihai Ghimpu
: „N-am de gând să fac aşa cum crede cineva că ar fi numai aşa. Eu am spus şi la discuţie.
Atuncea, spuneţi-mi vă rog: în faţa Dvs stau, cum a zis dl preşedinte, spuma societăţii Republicii Moldova - doctor habilitat în drept constituţional, decan de facultate, şefi de catedra, membrii extra Curţii Constituţionale – ce, ăştia, vasăzică, nu pricep nimic în materia aceasta, sau ce?”

Europa Liberă: Înţelegem, dar, domnule preşedinte, în ce măsură sunteţi dispus să luaţi în calcul şi poziţia Partidului Comuniştilor, despre care, iată, dl. Buquicchio a spus, a fost citat cel puţin, spunând că ar deveni mai flexibil?

Mihai Ghimpu: „Cum să vă spun eu? Poziţia comuniştilor o s-o luăm atuncea, când am să văd interesul lor faţă de cetăţenii din Republica Moldova şi faţă de democraţie, şi faţă de valorile democratice, pe care au venit şi le-au compromis.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar aşa cum stau lucrurile acum, când Partidul Comuniştilor, poate într-un fel să-şi slăbească poziţia, după cum spun unii experţi. Credeţi că actuala opoziţie parlamentară are vreo şansă să revină la putere la nişte noi alegeri parlamentare?


Mihai Ghimpu: „Nu să revină la putere. Nimeni nu pune la îndoială. Că noi avem frică că noi vom pierde alegerile. Noi venim din nou la putere, dar nu-i problema care şi cum vine. Problema e ce facem noi cu această societate, care numai o să audă imediat că sunt alegeri anticipate şi totul de acum începe să lunece în toate direcţiile. Într-o situaţie de criză, iarăşi o campanie campanie electorală de un an de zile pentru alegeri.”

Europa Liberă: Domnule preşedinte, dar poate cetăţenii, în acest caz, ar dori să mai facă o dată alegere, de data asta între fondatorii Alianţei pentru Integrare Europeană? Pe unii poate să-i miluiască, pe alţii, eventual, să-i mai mâhnească, sau să-i îndemne la mai multă gimnastică în opoziţia extraparlamentară? De ce să nu le oferim această şansă?

Mihai Ghimpu
: „Cetăţenii, 70 de procente, deja şi-au spus punctul de vedere – sunt împotriva alegerilor anticipate, dacă luăm ultimul rezultat al sondajelor. Dar, cum să vă spun eu – noi trebuie să calculăm toţi împreună, de ce avem nevoie cel mai mult acuma. Fiindcă, în primul rând, cum am spus, alegerile nu salvează situaţia. Noi putem să venim după alegeri cu aceleaşi rezultate, pe care le avem azi, modificate plus-minus. Şi iarăşi să nu putem alege preşedintele. Că o să voteze preşedintele comuniştii, redacţia nouă a articolului 78, eu pun la îndoială. Că eu n-am să votez cum vor ei şi ei n-au să voteze cum vreau eu. Aceasta-i politica.”

Europa Liberă: Dar este adevărat că ei condiţionează că în aşa caz, ar cere funcţia de speaker?

Mihai Ghimpu
: „Ei de la bun început au cerut funcţia de speaker. Voronin visează să împlinească 70 de ani în calitatea de preşedinte al Parlamentului.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar ţinând cont de realităţile create, care credeţi că mai sunt şansele domnului Marian Lupu să ajungă în fotoliul de şef al statului? Sau credeţi că în această privinţă au apărut posibilităţi de competiţie între actorii politici din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană?


Mihai Ghimpu: „Nu cred că au apărut. Sunt şanse să devină preşedinte. Eu cred că domnul Lupu anul acesta o să devină preşedinte. Aceasta este părerea mea şi cine n-o respectă, atunci înseamnă că este împotriva mea. Noi trebuie să ţinem cont de toate condiţiile, care au fost la începutul creării Alianţei pentru Integrare Europeană. Cine încalcă acele principii, acea înţelegere, înseamnă că nu este pentru viitorul acestui stat, pentru bunăstarea cetăţenilor şi pentru integrarea europeană.”

Europa Liberă: Dar va fi ales cu votul cetăţenilor, cu votul deputaţilor din Parlament?

Mihai Ghimpu: „Asta rămâne să decidem. Important e că trebuie să fie ales.”

Europa Liberă: Dar spre care variantă tindeţi?


Mihai Ghimpu: „O să vedem. Nu pot să vă spun acuma, poate să fie şi una şi alta. Depinde de situaţie.”

Europa Liberă: Dar să ne explicaţi un pic?

Mihai Ghimpu
: „Vreau să vă spun care-i problema aici. Noi trebuie să mai analizăm, doar cunoaşteţi că lumea, cetăţenii vor să revenim la alegerea preşedintelui prin votul lor.”

Europa Liberă: Prin vot direct.

Mihai Ghimpu: „Prin vot direct, da. Şi eu cred că aici merită să medităm, să vedem.”

Europa Liberă: Să puneţi în practică acest exerciţiu?


Mihai Ghimpu: „Da, el a fost, există în alte state şi eu cred că aici este un plus în problema aceasta.”

Europa Liberă: Şi va fi el singurul candidat, sau ar mai putea să apară... ?

Mihai Ghimpu: „Eu nu ştiu câţi vor fi. Eu am să susţin candidatura lui Lupu.”

Europa Liberă: Domnule preşedinte, să schimbăm puţin tema. Trimişii Alianţei în Guvern au ajuns, se pare, să se suspecteze reciproc, la nivel de aluzii, cel puţin, că nu şi-ar face datoria. Sau, şi mai rău, că ar lua sub aripi ocrotitoare nişte aşa-numiţi monopolişti, favorizaţi anterior de fosta guvernare. Există motive serioase, într-adevăr, să se creadă aşa ceva, sau e vorba doar de nişte certuri, să zic, de familie?

Mihai Ghimpu: „Noi suntem diferiţi. Ştiţi cum e la noi, dacă cuiva ceva nu-i place, imediat, relaţii cu cutare sau cutare. Până ce eu nu am informaţie serioasă în aceste probleme. Când o să apară, noi o să discutăm imediat în cadrul formatului patru, dacă pot să mă exprim aşa.”

Europa Liberă: Din câte ştiu, ieri aţi fost în teritoriu, v-aţi deplasat în nordul Republicii Moldova. Domnule Ghimpu, se poate observa că în teritoriu mai mulţi funcţionari, loiali anterior fostei guvernări comuniste, sar acum cu hărnicie în barca liberal-democraţilor. Ca rezultat, mulţi dintre cei, care au votat cu partidele Alianţei, par să-şi piardă, într-un fel, încrederea în ceea ce ei sugerează că ar fi o reală schimbare. Sunteţi preocupat de acest fenomen? Moldova-i mică, specialişti puţini, dar care deseori fac jocul celor de la putere.


Mihai Ghimpu
: „Este adevărat. Pe mine mă preocupă situaţia în Partidul Liberal.Aşa ceva nu am şi mă strădui ca să fiu corect faţă de alegători. Există problema, e adevărat. Există, dar fiecare să răspundă pentru ceea ce face.”

Europa Liberă: Dar cum poate să răspundă fiecare în felul său?


Mihai Ghimpu: „Alegătorii doar văd, cunosc. O să vină ziua, când ei o să ne pună veridictul. O să ne amintească ce am spus, ce am făcut.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, în societate, totuşi, se discută destul de mult, de altfel, despre convingerile Dvs. unioniste. Sunteţi, de fapt, primul şef de stat, chiar dacă interimar, cu declarate convingeri unioniste. Mulţi cetăţeni moldoveni se decid, însă, dacă să fie sau nu unionişti şi în funcţie de modul în care văd clasa politică românească. Clasa politică, care ar putea avea, sau nu, în viitor o anumită influenţă asupra oamenilor din Republica Moldova. Convingerile Dvs. unioniste includ şi simpatia, sau, mă rog, antipatia faţă de elitele politice de la Bucureşti?

Mihai Ghimpu: „Nu are nimic una cu alta. Eu la Bucureşti, ca şi la noi, susţin politicienii. Eu mă conduc de legile Domnului. Dumnezeu a dat un popor, cu o limbă, cu o istorie, care şi-a creat-o şi i-a dat să locuiască, să aibă, cum se spune, să locuiască sub o singură lege şi sub un singur rege.”

Europa Liberă: Dar cine credeţi că s-a bucurat mai mult, după ce au tirajat mai toate ziarele că Mihai Ghimpu nu mai vrea unirea? Sau că unirea nu va mai putea avea loc în timpul apropiat?

Mihai Ghimpu: „Eu am spus că programul Alianţei nu prevede unirea, dar cine poate să spună ce o să fie mîine, ia spuneţi-mi, vă rog?”

Europa Liberă: Nimeni.

Mihai Ghimpu: „A putut cineva să prevadă ieri ce o să se întâmple în Chile? Sau pe insula din Portugalia?”

Europa Liberă: Da, e adevărat.

Mihai Ghimpu: „Sunt probleme care timpul le rezolvă şi societatea. Dacă o să vină oamenii şi o să vrea această unire, nu-i opreşte nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin şi nici Clinton.”

Europa Liberă: Domnul preşedinte, e ceva timp de când Alianţa se află la Guvernare. Iată, comunicând cu oamenii, simţiţi că s-a schimbat ceva în viaţa lor, spre bine, spre rău? Care-i dispoziţia oamenilor? Sau deocamdată rămâneţi la ideea, că a trecut prea puţin timp de când s-a coagulat această Alianţă şi e premeditat să vorbim despre nişte realizări de moment?

Mihai Ghimpu: „Sigur că prea puţin. În primul rând puţin, din considerentul că este diferenţă între guvernarea actuală şi guvernarea precedentă, ca între cer şi pământ. Nu-i uşor să demolezi acest mecanism, pe care l-au introdus ei. Plus sărăcia aceasta financiară, în care ne-am trezit. Oamenii, sunt care înţeleg, sunt care nu înţeleg. Eu mă bucur că cei care au votat pentru schimbare aşteaptă şi cred în noi şi este foarte important să nu piardă încrederea în noi. În rest, eu cred că noi o să realizăm ceea ce ne-am asumat.”

Europa Liberă: Şi ultima întrebare, domnule Ghimpu. După „primăvara moldovenească”, cum au fost denumite evenimentele din primăvara anului trecut, ce primăvară vă doriţi acum? E un început de anotimp astăzi!

Mihai Ghimpu: „O primăvară europeană, liniştită, caldă, cu zâmbete, mulţumiţi oamenii de viaţă. Asta-mi doresc eu. Un mărţişor fiecăruia astăzi.”

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult. Amintim că în Moldova mărţişoare se dăruiesc, totuşi, şi bărbaţilor, şi bărbaţii dăruiesc mărţisoare.


Mihai Ghimpu: „Am auzit acuma dimineaţă că şi în Bulgaria. Da, la noi, da e adevărat. Oricum e frumos un mărţişor astăzi.”
XS
SM
MD
LG