Linkuri accesibilitate

29.02 - București: Noul buget de stat al României


Mugur: Isărescu: Este un buget de austeritate şi România nu îşi poate îngădui luxul depăşirii unor indicatori.



29 februarie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Tapalaga).

Noul buget de stat.

O limită superioară a inflaţiei de 27%, o creştere economică de 1,3%, şi un deficit bugetar de până la 3% din PIB reprezintă cele mai importante estimări la baza construcţiei proiectului de buget pe anul în curs.
Conform primului ministru, Mugur Isărescu, „Este un buget de austeritate şi România nu îşi poate îngădui luxul depăşirii unor indicatori care au stat la temelia construcţiei bugetare, îndeosebi acel deficit de cel mult 3% din PIB”.

Premierul Isărescu a prezentat liniile generale ale proiectului de buget. Cheltuielile vor fi şi în acest an cu 3% mai mari decât veniturile în condiţiile în care totalul încasărilor bugetare se ridică la 235 de mii de miliarde de lei.

Premierul estimează că veniturile din impozite indirecte urmează să crească în anul 2000. Posturile bugetare vor fi reduse cu 60 de mii (20 de mii de oameni din învăţământ şi 25 de mii din sistemul militar) . Potrivit premierului, „Cifra totală (a reducerilor) se situează undeva în jur de 60 de mii posturi bugetare”. Acesta a mai declarat că „se observă la cheltuielile de salarii şi cheltuielile de personal unele modificări rezultate pe de-o parte de majorarea salariilor în sectorul militar şi în sectorul educaţiei, care îşi spun cuvântul, şi măsurile de restructurare propuse şi demarate de către guvern, care se concretizează în reduceri de personal şi în raţionalizări de cheltuieli materiale”.

Alocări mai mari de fonduri se vor orienta anul acesta spre dezvoltarea regională, investiţiile de capital, precum şi în sectorul de sănătate şi în ministerul lucrărilor publice. Sumele repartizate ministerelor nu au fost însă făcute public.
XS
SM
MD
LG