Linkuri accesibilitate

Marian Sârbu al 5-lea parlamentar care părăsește PSD


Subțiere a rîndurilor opoziției din legislativ

Marian Sarbu, fost ministru al muncii, a demisionat vineri din Partidul Social Democrat, si este al cincilea social democrat care paraseste acest partid, dupa congresul PSD din 20 februarie. Intrebat daca se va alatura grupului independentilor din parlament, asa cum au facut-o ceilalti patru – intre care si Cristian Diaconescu, fost ministru de externe - Sarbu a raspuns: “Este posibil, daca acest grup al independentilor se va constitui intr-o noua constructie politica in care zona sociala sa aiba prepoderenta”.

Despre o viitoare constructie politica a independentilor (din care fac parte fosti social-liberali si fosti liberali) vorbea zilele trecute si liderul acestui grup, fostul social-democrat Gabriel Oprea, actualul ministru al apararii, cind anunta cooptarea lui Cristian Diaconescu, caruia i se va oferi o functie de conducere in noua formatiune politica.

Observatorii scenei politice de la Bucuresti vorbesc despre o subtiere a rindurilor opozitiei parlamentare, de pe urma careia are de cistigat formatiunea aflata la guvernare Partidul Democrat Liberal.

In octombrie 2009, parlamentul a demis cu usurinta guvernul Boc prin motiune de cenzura, dupa retragerea de la guvernare a social democratilor. PD-L avea atunci doar 166 de voturi in legislativ, cele ale propriilor parlamentari.

Dupa alegerile prezidentiale din noiembrie, si inainte de investirea actualului executiv, PD-L a negociat si obtinut voturile Uniunii Democrate Maghiare din Romania si ale grupului minoritatilor nationale, ajungind la un total de 215.

Dupa aparitia grupului independentilor condus de Gabriel Oprea, care, repet, este ministrul apararii in actualul guvern al lui Emil Boc, PD-L se poate baza pe 247 de voturi in parlament, din totalul de 470. Democrat-liberalii pot trece acum orice lege prin legislativ (pentru adoptarea unei legi organice e nevoie de 236 de voturi).

Analistii politici spun ca e posibil ca democrat-liberalii sa fie interesati direct de miscarile independentilor, din cauza ca relatia PD-L cu UDMR nu e tocmai buna. Se relateaza ca democrat-liberalii ar fi nemultumiti de conditiile si solicitarile de functii ale maghiarilor, si ar fi interesati sa scape de acestia din guvern, daca ar avea o alternativa si o majoritate in Parlament. Mai mult, se spune ca opiniile UDMR privind modificarile la Constitutie si impartirea administrativ teritoriala a Romaniei au creat disensiuni in interiorul coalitiei de guvernare.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG