Linkuri accesibilitate

Gianni Buquicchio pledează pentru o modificare constituțională negociată în Parlament


Gianni Buquicchio
Gianni Buquicchio

Președintele Parlamentului Mihai Ghimpu susține ideea unui referendum

Comisia de la Venetia, agentia consultativa a Consiliului Europei pentru probleme constitutionale in tarile membre, nu a spus prea multe la conferinta sa de presa de astazi de la Chisinau despre concluziile la care a ajuns dupa discutiile cu liderii politici de la Chisinau – de la putere si din opozitie – si dupa ce a analizat propunerile avansate de comisia moldoveana imputernicita sa analizeze iesirea din actuala criza constitutionala . Un singur sfat – orice schimbare constitutionala trebuie trecuta prin parlament.

Presedintele Comisiei Gianni Buquicchio si-a exprimat speranta ca nu va fi nevoit sa revina peste doua saptamini la Chisinua ca sa reia cautarea solutiei salvatoare acceptate de toata lumea. Or, acesta ar fi termenul pe care si l-au asumat partidele parlamentare ca sa cada la pace.

Seful expertilor constitutionalisti de la Consiliul Europei a tinut sa sugereze ca pentru Moldova este un lux cam exagerat sa perpetueze in conditii de criza economica globala criza constitutionala cauzata de imposibilitatea de alege seful statului.

Chiar daca Gianni Buquicchio a evitat cu tot dinadinsul sa intre in amanunte ca sa nu impiedice actorii politici sa negocieze in voie, l-am intrebat intrebat daca expertii europeni au avansat o propunere de natura sa fie acceptata si de comunisti.

Seful Comisiei de la Venetia a spus ca solutia pe care o are in vedere grupul de experti ai Consiliului Europei are sanse sa beneficieze de un sprijin larg.

Cit de larg poate fi acest sprijin, am cautat sa aflu in parlament. Din comentariile unor reprezentanti de virf ai Aliantei de guvernamint as putea deduce ca recomandarea Comisiei de la Venetia se rezuma la modificarea articolului constitutional privind alegerea sefului de stat de catre parlament, adica micsorarea numarului de voturi necesare pentru a fi evitat pe viitor un foarte probabil impas, daca raportul de forte din legislativ se va pastra.

Cit priveste Partidul comunistilor, deputatii acestei formatiuni vor garantii ca dupa amendarea articolului cu pricina se vor anunta alegeri anticipate, astfel incit seful statului sa fie ales de urmatorul parlament. Unii deputati comunisti se tem ca actuala majoritate parlamentara s-ar putea folosi de legea amendata ca sa aleaga bine merci presedintele cu o majoritate simpla de voturi si sa ramina in continuare la guvernare.

Intretimp, grupul de 5 deputati, in frunte cu Vladimir Turcan, care au migrat din componenta opozitiei comuniste, au si formulat o initiativa legislativa privind modificarea articolului ce a cauzat starea de impas si cauta numarul necesar de sustinatori ca sa dea curs initiativei legislative.

Judecind dupa primele reactii ale parlamentarilor, arbitrajul comisiei lui Buquicchio nu pare sa–i fi ajutat prea mult sa miste carul din loc, in schimb i-a ajutat sa constientizeze cit de mare este responsabilitatea pentru decizia ce au sa o ia.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG