Linkuri accesibilitate

„Promisiunile goale ale Europei” (Foreign Policy)


Victor Ianucovici nu este un filorus naiv (Finacial Times)

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anunţă că va continua să sprijine Europa de Est în actuala criză economică, în ciuda pierderilor de 746 milioane de Euro din 2009. Potrivit vicepreşedintelui BERD Manfred Schepers, criza economică va continua să afecteze regiunile de investiţie ale băncii, astfel că recuperarea va fi lentă şi va varia în funcţie de regiune, iar investiţiile private vor fi în continuare puţine. Pe următorii ani, BERD va finanţa sectorul corporatist, promovând diversificarea economică şi, nu în ultimul rând, va ajuta economiile să înveţe lecţiile de pe urma crizei globale, în special prin sprijinul şi dezvoltarea pieţelor de capital intern.

Financial Times anunţă în comentariul zilei că preşedintele ucrainean Viktor Ianucovici va face prima călătorie în calitate de şef al statului la Bruxelles. Publicaţia britanică notează că Ianucovici are încă multe de dovedit Europei, începând cu legitimitatea sa de preşedinte democratic, dat fiind campania sa denunţată ca frauduloasă din 2004, şi continuând cu reformele pe plan economic unde are de reînnoit un acord cu Fondul Monetar Internaţional, sau de pe plan extern unde trebuie să îşi clarifice intenţiile. Financial Times scrie că „Ianucovici se simte mai confortabil la Moscova decât în Bruxelles. Dar el nu este un naiv pro-Rusia”, dat fiind sprijinul sectorului corporatist pe care acesta îl are şi care nu şi-ar dori să aibă mereu Kremlinul în spate. Uniunea Europeană trebuie să îi dea timp preşedintelui ucrainean să îşi explice perspectivele. În final, Financial Times scrie că, deşi punerea în balanță a Rusiei cu vestul, este o alegere bună, Ianucovici nu trebuie să uite că ucrainenii îşi văd totuşi viitorul în integrarea europeană.

„Promisiunile goale ale Europei” îşi titrează Foreign Policy comentariul de azi, amintind declaraţia secretarului american de apărare, Robert Gates, care, vorbind de sprijinul militar european tot mai scăzut în zonele de conflict, a spus că acesta constituie un impediment în obţinerea păcii şi securităţii în secolul 21. Foreign Policy aduce astfel în discuţie dorinţa europeană de a pune mai degrabă accentul pe ajutorul civil care este recunoscut drept un element important în soluţionarea problemelor de securitate. „Nu are sens să aduci pace cu armata într-o ţară unde infrastructura, instituţiile, controlul fiscal şi sistemul sanitar sunt atât de fragile, încât haosul revine imediat ce trupele părăsesc teritoriul”, scrie publicaţia, menţionând că totuşi UE eşuează în a-şi atinge obiectivele în operaţiunile sale civile. Promisiunile de a trimite 6000 de forţe de ordine în zonele de conflict nu au fost îndeplinite, astfel că Statele Unite deja au devenit sceptice în faţa angajamentelor europene. Primul pas, sugerează Foreign Policy, ar fi stabilirea unui corp de experţi civili staţionaţi şi antrenaţi împreună pe o bază permanentă, iar succesul misiunii civile din Kosovo ar trebui să dea un exemplu despre capacitate civilă europeană ce ar putea fi folosită în Afghanistan sau alte regiuni, fără însă a pretinde să înlocuiască capacităţile militare ale forţelor aliate. „UE poate juca un rol vital pe scena internaţională, sprijinind structurile instituţionale. Numai atunci visul european de a fi o putere civilă se va îndeplini”, conchide Foreign Policy.
XS
SM
MD
LG