Linkuri accesibilitate

Blocul Timoșenco boicotează învestitura lui Ianucovici


Noul președinte ucrainean și-a anunțat intenția de a determina căderea guvernului condus de Timoșenco

Victor Ianucovici a depus astăzi jurământul de preşedinte al Ucrainei, la mai bine de cinci ani după Revoluţia Portocalie care l-a împiedicat să ocupe funcţia în 2004. Ianucovici a sosit în sunetul trompetelor la Parlamentul de la Kiev, locul ceremoniei de astăzi. Dar inaugurarea sa nu pune capăt crizei politice din Ucraina. Candidata învinsă la controversatele alegeri prezidenţiale de pe 7 februarie, premierul Iulia Timoşenco refuză în continuare să-l recunoască drept preşedinte legitim.

Aşa încât Victor Ianucovici a depus jurământul într-o sală pe jumătate goală. Deputaţii blocului Timoşenco au boicotat evenimentul. Ei spun că Victor Ianucovici ar fi obţinut prin fals diferenţa de peste 3 la sută din voturi care i-a asigurat victoria. Scrutinul a fost însă descris drept liber şi democratic de către observatorii internaţionali.

Acuzat că ar reprezenta interesele unor cercuri corupte şi ale oligarhilor, Victor Ianucovici a spus în discursul de inaugurare că ţara s-a ales cu o serie de probleme grave de pe urma guvernării Iuliei Timoşenco. El a spus că Ucraina se află într-o situaţia extrem de grea. Nu are un buget aprobat pentru acest an. Datoriile pentru împrumuturile externe sunt enorme. Sărăcia, economia distrusă şi corupţia sunt numai câteva dintre problemele care formează realitatea ucraineană.

Victor Ianucovici a promis că va separa afacerile de politică şi va promova o politică echilibrată pe plan extern. În cuvintele sale, Ucraina va îmbrăţişa o politică externă care îi va permite să beneficieze pe deplin de pe urma unor relaţii pe picior de egalitate şi reciptoc avantajoase cu Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Nou preşedinte ucrainean urmează să facă luni prima sa vizită peste hotare la Bruxelles. El promite întărirea relaţiilor cu Uniunea Europeană, dar se opune politicii de aderare a Ucrainei la NATO. Mulţi cred că Ianucovici va re-orienta Ucraina către Rusia.

Dar pentru a-şi duce planurile la îndeplinire, oricare ar fi acestea, el are nevoie de debarcarea premierului Iulia Timoşenco. Ianucovici a început deja manevre parlamentare pentru înfiinţarea unei noi coaliţii de guvernământ la Kiev, iar pe termen mai lung a promis să modifice constituţia ţării pentru a spori puterile şefului statului.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG