Linkuri accesibilitate

25.02 - București: Stănculescu şi Chiţac condamnaţi definitiv


Tudor Orban: „considerăm un act de justiţie normal, deşi cu mare întârziere, este un mare act de justiţie împotriva răului”


25 februarie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Andreea Pora)

Stănculescu şi Chiţac condamnaţi definitiv.

Curtea Supremă de Justiţie a respins astăzi recursurile foştilor generali din perioada comunistă, Mihai Chiţac, comandantul trupelor chimice şi al garnizoanei Bucureşti, şi Victor Atanase Stănculescu, fost prim-adjunct al Ministrului Apărării. Aceştia îşi depuseseră recursul împotriva sentinţei prin care au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare pentru uciderea a 72 de persoane şi rănirea a 253, la ordinul Ministrului Apărării Vasile Milea, în timpul evenimentelor din decembrie 1989 de la Timişoara.

Procurorul Dan Voinea, şeful Parchetelor Militare, a susţinut în faţa completului de judecată că până la venirea în Timişoara a celor doi generali, manifestanţii nu atacaseră instituţiile militare. Conform acestuia Chiţac mergea cu pistolul în mână pe străzi şi a deschis focul împotriva manifestanţilor cu lumânări în mână de pe treptele catedralei. Aprobând decizia Curţii Supreme de Justiţie, Voinea declară că „cei doi inculpaţi, generalii Stănculescu şi Chiţac în motivele de recurs nu au adus nimic nou (...) şi mai mult decât atât, cum nici nu s-au prezentat la două termene consecutive de judecată, s-a respins recursul”.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Memorialul Revoluţiei, Tudor Orban, rănit la 17 decembrie 1989 în Piaţa Libertăţii din Timişoara, „considerăm un act de justiţie normal, deşi este cu mare întârziere, este un mare act de justiţie împotriva răului”.

Curtea Supremă de Justiţie a respins şi recursul Ministerului Apărării Naţionale care trebuie să plătească pentru cei doi inculpaţi 36 de miliarde de lei răniţilor şi familiilor acestora. Sentinţa a rămas definitivă şi irevocabilă. Conform procurorului Voinea „Prin lege aşa este: daca un angajat al unei instituţii săvârşeşte o infracţiune de serviciu, atunci obligatoriu aduci în instanţă şi instituţia de care aparţine individul respectiv”.

Şeful biroului de presă din Minister, căpitanul Gelaledin Nazir a declarat că decizia „reprezintă o eroare judiciară greu de explicat, care încearcă să transforme un eveniment istoric într-o suită de fapte penale compromiţătoare pentru revoluţia română din decembrie 1989”.

Procurorul Voinea spune însă că Ministerul îşi poate recupera cele 36 de miliarde de lei, punând sechestru pe averea celor doi inculpaţi.
XS
SM
MD
LG