Linkuri accesibilitate

25.02 - Chișinău: Gazprom sistează livrările de gaze


Deputaţii l-au audiat pe premierul Dumitru Braghiş, care a anunţat că în luna ianuarie s-au consumat gaze în valoare de 82 milioane lei, dar s-au achitat doar 25 milioane lei.


25 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Gazprom sistează livrările de gaze.

Dan Ionescu: Astăzi marele concern rus Gazprom a dat curs ameninţării de a sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova. Motivul imediat al deciziei trebuie cautat în faptul că Moldova nu a reuşit să plătească integral nici măcar livrările făcute după data de 1 ianuarie, fără a mai vorbi de aşa-zisa datorie istorică, acumulată de-a lungul anilor. Despre întreruperea livrărilor de gaze, ca şi despre reacţia primului ministru Dumitru Braghiş la această nouă întorsătură dramatică din domeniul energeticii, relatează corespondentul nostru la Chişinău, Sergiu Praporşcic
.

Concernul rus Gazprom a sistat, vineri dimineaţa, livrările de gaze naturale către Republica Moldova, deoarece consumatorii nu au achitat integral plăţile pentru importul de gaze naturale de la începutul anului. În această situaţie, autorităţile de la Chişinău au încercat să medieze un contract de import al gazelor naturale din Ucraina, prin intermediul firmei ruse Itera. Spre amiază, însă, responsabilii de la Moldova-gaz au anunţat că negocierile nu s-au soldat cu nici un rezultat, deoarece firma Itera este o structură a concernului rus de gaze naturale.

Vom menţiona că Gazprom-ul este deţinătorul pachetului majoritar de acţiuni şi al întreprinderiiMoldova-gaz, singurul distribuitor de gaze naturale din Republica Moldova. Parlamentul s-a întrunit dimineaţa pentru a identifica o soluţie în această problemă. Deputaţii l-au audiat pe premierul Dumitru Braghiş, care a anunţat că în luna ianuarie s-au consumat gaze în valoare de 82 milioane lei, dar s-au achitat doar 25 milioane lei, ceea ce constituie 30 la sută din consum. Premierul spune că cele mai mari datorii le au agenţii economici, în special cei din sectorul termoenergetic.

Dumitru Braghiş a declarat că Guvernul a achitat cea mai mare parte a datoriilor instituţiilor bugetare, iar până luni acestea vor fi achitate integral: „Din 18 milioane 552 de mii de lei, care trebuiau să fie achitate de bugetul republican pentru gazele consumate, la data de 24 noi am achitat 11 milioane 173 mii de lei. Au mai rămas să fie achitate 7 milioane 378 mii lei. Şase milioane lei vor fi plătite astăzi, luni noi terminăm achitările la restanţele care sunt pentru luna ianuarie şi februarie din contul bugetului de stat.”

Mai mulţi deputaţi, în special de la blocul Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, au cerut ca de la bugetul de stat să fie achitate şi datoriile agenţilor economic şi ale populaţiei, pentru a se evita sistarea livrărilor de gaze naturale ruse. Dumitru Braghiş a respins propunerea deputaţilor, susţinută şi de preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, calificând această acţiune drept ilegală.

Solicitat de noi, Dumitru Braghiş a declarat: „Parlamentarii au propus să plătim toate datoriile existente astăzi în ţară, ceea ce nu este prevăzut nici într-o lege, de aceea eu nu pot să accept asemenea propunere. Plus la aceasta, eu trebuie să am surse de finanţare pentru această propunere. Deci, e uşor de propus de plătit, dar trebuie de găsit surse de finanţare.”

Tot joi Parlamentul a amânat votul asupra proiectelor de lege cu privire la privatizarea celor mai importante obiective din industriile tutunăritului şi vinificaţiei. Privatizarea acestor întreprinderi este una din cele mai importante condiţii înaintată de organismele financiare internaţionale pentru reluarea finanţării Republicii Moldova. Votul a fost amânat la solicitarea grupului parlamentar al comuniştilor.

Liderul acestuia, Vladimir Voronin, a declarat că deputaţii comunişti nu susţin privatizarea acestor obiective, sau cel puţin nu a tuturor întreprinderilor, incluse de Guvern în Programul de privatizare. Se pare, însă, că votul în această chestiune a fost amânat nu din cauza opţiunii anti-privatizare a comuniştilor, dar, aşa cum a dat de înţeles şi preşedintele Legislativului, Dumitru Diacov, din nedorinţa de a participa la vot a deputaţilor independenţi, în special a celor care îl sprijină pe preşedintele Petru Lucinschi.

Fără voturile acestora, proiectele de privatizare a întreprinderilor din vinificaţie şi tutunărit ar fi fost respinse, aşa cum s-a întâmplat în luna octombrie 1999, fără a mai putea fi examinate încă o dată pe parcursul sesiunii parlamentare curente. Aceasta ar fi însemnat ruperea relaţiilor cu organismele financiare internaţionale, tergiversarea adoptării bugetului de stat pentru anul 2000 şi, poate, chiar prăbuşirea Guvernului Braghiş.

Unii observatori au calificat evenimentele de astăzi din Legislativ drept începutul unei crize parlamentare, iniţiată de şeful statului, care ar avea drept scop final dizolvarea Legislativului. Mai mulţi deputaţi au declarat anterior că preşedintele Petru Lucinschi ar putea să uzeze de acest mecanism pentru a nu admite instituirea unei republici parlamentare de către Legislativ, fapt ce poate avea loc, conform legislaţiei în vigoare, nu mai curând de luna mai. Vom aminti, însă, că Preşedinţia s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea adoptării proiectelor de lege cu privire la privatizare, precum şi în favoarea menţinerii actualului Cabinet de miniştri.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG