Linkuri accesibilitate

Poziția partidelor față de reforma Constituției Moldovei


De la împotrivirea PCRM (dialog eventual pe marginea art. 78) , la consensul AIE.

Solicitat de Europa Liberă să enunţe poziţia PCRM-ului în problema reformei Constituţiei, Grigore Petrenco a spus că fracţiunea pe care o reprezintă este dispusă să dialogheze pe marginea articolului 78 care se referă la modalitatea alegerii preşedintelui, nu mai mult.

Comuniştii consideră că alegerile anticipate nu pot fi evitate, iar pentru a nu se ajunge după alegeri în situaţia de acum, Grigore Petrenco spune că „trebuie găsit un consens larg al forţelor parlamentare”: „Altceva că noi nu vedem deschidere şi constructivism din partea unor componente ale AIE, dar în special din partea PL. Vedeţi ce declară dl. Ghimpu. Cred că şi dvoastră aţi auzit de nenumărate ori că ei insistă pe adoptarea unei noi Constituţii, ceea ce nu poate fi acceptat şi de alte partide, şi de societate în întregime, dar şi experţii europeni, experţii de la Comisia de la Veneţia vin cu alte propuneri.”

Oleg Serebrian, membru al PD, spune însă că nu a văzut o declaraţie oficială a PCRM asupra reformei constituţionale. Pretinsa disponibilitate a comuniştilor de a dialoga este după părerea lui Oleg Serebrian un tertip prin care comuniştii vor să inoculeze opiniei publice ideea că criza politică se prelungeşte din cauza AIE: „Şi PD, şi AMN nu intenţionează să revadă din temelie Constituţia. Sînt anumite puncte faţă de care apar anumite semne de întrebare: punctul legat de denumirea limbii, punctul legat de statutul de neutralitate. Dar în momentul în care începem să discutăm aceste puncte este foarte clar că nu ajungem la un numitor comun şi nu avem acea majoritate constituţională de 67 de voturi. Reieşind din această situaţie înţelegem că putem acumula 67 de voturi doar pentru schimbarea modalităţii alegerii preşedintelui R. Moldova, mai ales că este cea mai problematică în momentul de faţă zonă a Constituţiei şi se cere, se impune modificarea rapidă a acestui articol.

O altă componentă a coaliţiei majoritare, AMN se pronunţă şi ea pentru evitarea alegerilor anticipate şi pentru găsirea unei soluţii legale, ne-a comunicat reprezentantul acestei formaţiuni vicepremierul Victor Osipov: „Va fi sau nu posibil acest lucru, experţii vor stabili în comun cu experţii Comisiei de la Veneţia şi cu partenerii occidentali, după care vom formula o poziţie finală. Eu cred că vom ajunge în urma consultărilor la o soluţie care să fie acceptată şi de autorităţile R. Moldova şi clasa politică de la noi, dar şi de către experţii europeni.”

Întrebat dacă PL îşi menţine punctul de vedere în ce priveşte depăşirea crizei, Preşedintele Mihai Ghimpu a spus că rămîne pe aceleaşi poziţii: „Eu nu visez la alte lucruri decît reforma Constituţională. Eu aştept susţinerea, nu văd că ar exista o problemă pentru că noi mergem pe cale legală, democratică şi constituţională.”

Europa Liberă a încercat să afle de la preşedintele interimar dacă AIE are o poziţie comună în ce priveşte reforma constituţională. Mihai Ghimpu a confirmat că alianţa a găsit un consens, dar a refuzat deocamdată să facă public punctul de vedere al acesteia.

Prim-ministrul Vlad Filat a spus că în cadrul alianţei au loc permanent consultări, iar poziţia formaţiunii pe care o conduce va fi una solidară cu cea a AIE: „Noi am convenit că vom veni cu o poziţie solidară a Alianţei şi poziţia mea personală mi-o expun în cadrul alianţei şi urmează să ieşim cu o poziţie consolidată din partea alianţei de guvernare. În această situaţie noi trebuie să privim lucrurile per ansamblu, nu un punct de vedere al opoziţiei, ori al Guvernării. Urmează să deblocăm acest proces politic şi să ne dezvoltăm. Eu cred că chiar trebuie pe alocuri să realizăm şi unele compromisuri.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG