Linkuri accesibilitate

Povara bunătăţii moldovenilor nu mai e o povară (Panorama)


„Vladimir Voronin – scrie în „Timpul” editorialistul Arcadie Gherasim - a încercat să o acosteze cu complimente pe o jurnalistă. În America […] astfel de gesturi sunt asemănate cu hărţuirea sexuală. La noi nu se aseamănă, deoarece comuniştii sovietici au interzis cuvântul sex. Când vor să se înmulţească, ei apelează la xerox”, notează ironic domnul Gherasim.

Moldova Suverană” apreciază că tara ar fi condusă din exterior. De către cine, de exemplu? De către prinţul Dimitrie Sturza care, având o avere de milioane de dolari, şi-ar mai dori nişte proprietăţi şi în Republica Moldova, argumentează ziarul.

Publicaţia „Panorama” reproduce o statistică oferită de Ministerul de Interne care demonstrează că povara bunătăţii moldovenilor nu mai este demult o povară. În ultimii trei ani, potrivit acestei statistici, 60 de persoane au murit în urma unor conflicte în familie, zeci de copii au rămas pe stradă, iar zeci de femei schilodite de soţi au ajuns dependente de asistenţă socială.

Autorul unui editorial din „Nezavisimaia Moldova” susţine că „mulţi politicieni din ţara noastră, inclusiv actualii guvernanţi, şi-au închipuit pe parcursul a 20 de ani de independenţă că sunt nişte Napoleoni”. Numai că – reaminteşte autorul – după Waterloo a urmat inevitabil insula Sfintei Elena unde şi-a găsit sfârşitul ambiţiosul francez.

Într-o scrisoare deschisă publicată de „Moldavskie Vedomosti”, Primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă este rugat, după mai multe argumente, să renunţe la ideea mutării monumentului comsomoliştilor eroi.

Iar Editorialistul publicaţiei „Economist” Vlad Bercu scrie despre proiectul care prevede triplarea taxelor de import al cărnii. „Există o logică a pieţei: atunci când cresc taxele, produsele se scumpesc. Producătorul local nu poate asigura necesarul de carne. Vrem sau nu vrem, va trebui să importăm”, consideră Vlad Bercu.
XS
SM
MD
LG