Linkuri accesibilitate

Demilitarizarea Europei - o piedică în calea securității reale


Robert Gates vorbind la seminarul Nato de la Washington
Robert Gates vorbind la seminarul Nato de la Washington

Ministrul american al apărării, Robert Gates despre situația NATO

La incheierea Razboiului rece s-a vorbit despre reducerea cheltuielilor militare, despre economii pe timp de pace. Cum este vazuta aceasta problematica acum, in capitala americana ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ministrul American al apararii, Robert Gates crede ca, de la incheierea Razboiului rece incoace, Europa s-a demilitarizat intr-o prea mare masura si ca reducerea drastica a bugetelor militare submineaza interesele comune de securitate.

La un seminar NATO, organizat la Washington, Gates a spus ca un numar prea mic de elicoptere si de avioane militare de transport sint angrenate in misiunea NATO din Afganistan pentru ca acestea sa aiba un impact major asupra operatiunilor. Ministrul american a mentionat si alte tipuri de echipamente de care misiunea NATO duce lipsa.

„In ciuda faptului ca este nevoie de noi investitii pentru finantarea operatiunilor in curs, Alianta nu este dispusa sa modifice substantial maniera in care-si stabileste prioritatile si aloca resursele” – a spus Robert Gates in fata participantilor la seminar. Ministrul a mai adaugat ca tarile membre trebuie sa gaseasca resurse pentru a finanta adecvat militarii aflati pe fronturi si noi prioritati, intre care sistemele anti-racheta.

Aceste remarci au fost facute dupa ce luna trecuta, presedintele Obama a cerut Congresului sa aprobe un buget record pentru aparare, in valoare de 708 miliarde de dolari, acest buget incluzind si suplimentarea cheltuielilor in Afganistan. Robert Gates considera ca lipsa de apetit a tarilor europene pentru a investi adecvat in aparare se explica prin faptul ca nici publicul si nici politicienii de acolo nu agreaza forta militara si riscurile pe care folosirea acesteia le implica.

„ Demilitarizarea Europei a evoluat de la o binecuvintare, in secolul 20 la o piedica in calea securitatii reale in secolul 21” – a spus ministrul american. Gates crede ca optica europeana invita dusmanii pacii sa ia decizii pripite si sa atace. Iar atunci cind o fac – este mai dificil pentru alianta sa riposteze adecvat, in lipsa resurselor de care are nevoie.

La numai doua luni dupa debutul acestui an, NATO are de-acum nevoie de inca sute de milioane de euro, pentru a-si finanta actiunile in curs. Si asta—crede Gates—e consecinta faptului ca, ani de-a rindul, cheltuielile pentru aparare au fost neglijate. Ministrul a amintit ca doar cinci dintre cele 28 de tari membre isi respecta cota de aparare care e de 2% din Produsul National Brut. Si in America, Congresul va analiza cu mare atentie bugetul presedintelui si nu toate programele vor supravietui acestei analize.
XS
SM
MD
LG