Linkuri accesibilitate

CSM dispune începerea unei proceduri disciplinare în cazul președintelui CSJ


Alexandru Tănase, ministrul Justiției
Alexandru Tănase, ministrul Justiției

Ministrul Justiției Alexandru Tănase: Parlamentul, și nu CSM, îl poate demite pe Ion Muruianu

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu nu va fi demis cel puţin pentru moment, cum cer un grup de jurnalişti şi avocaţii lor, după ce Muruianu numise jurnaliştii „câini turbaţi şi periculoşi pentru societate”. Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca împotriva lui Muruianu să fie intentată o procedură disciplinară care trece astfel în competenţa colegiului disciplinar. Cum şi-a motivat CSM decizia şi ce consecinţe ar putea avea asupra carierei lui Muruianu, relatează Vitalie Enache.

Motivele care au determinat CSM sг decidг intentarea unei proceduri disciplinare оmpotriva preєedintelui CSJ Ion Muruianu, au fost expuse оn debutul єedinюei de Alexandru Arsene, unul din membrii Consiliului: Am pornit de la Constituție care prevede dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public, iar mass-media este obligată să reflecte acest interes public. Eu văd că acele dosare pierdute la CEDO, au fost reflectate de mass-media în conformitate cu hotărîrile pronunțate de CEDO. Adică a fost o informație corectă vis-a-vis de faptul îndeplinit. De aceea prin expunerile prin expunerile domnului Muruianu, toată stima și respectul, dar dumnealui tocmai a afectat aceste prevederi constituționale prin aceasta admițînd o abatere disciplinară prevăzută în legislația оn vigoare. De aceea consider că etichetările dau temei pentru a intenta o procedură disciplinară pe marginea acestui discurs.

Chiar dacă spune că regretă că i-a etichetat pe jurnaliști drept „cîini turbați”, Ion Muruianu a insistat că acuzațiile pe care le-a adus jurnaliștilor au fost întemeiate, din moment ce el, în calitate de președinte al CSJ a avut obligația să-i apere pe colegii din sistemul judecătoresc, care ar fi fost оnvinuiți pe nedrept de către mass-media de corupție sau de pierderea dosarelor la CEDO. Mai mult, potrivit președintelui CSJ noțiunea de libertate de exprimare are anumite limite.

Acesta a făcut trimitere la unele prevederi ale legislației naționale, dar si la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului care, spune Muruianu, prevăd luarea unor măsuri împotriva mass-media care dezinformează: Executarea acestor libertăți, ce comportă îndatoriri și responsabilități poate fi supusă unor formalități, condiții, restrîngeri sau sancțiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare pentru o societate democratică pentru securitatea naționalâ, integritatea teritorială, siguranța publică, protecția reputației sau dreptul altora pentru a împiedica divulgarea de informații confidențiale și pentru a garanta imparțialitatea puterii judecătorești.”

Ministrul justiției, Alexandru Tănase, membru din oficiu al CSM a declarat presei că președintele CSJ, indiferent dacă se face sau nu vinovat de ceea ce i-a imputat presa, trebuie să poarte răspundere pentru etichetările făcute la adresa jurnaliștilor: „Eu nu găsesc nici un argument atunci cînd presa este numită „cîine turbat”. Dacă cineva știe cum să argumenteze o asemenea afirmație, aș fi curios s-o aud. Eu nu am auzit argumente, am auzit o serie de justificări care nu aveau legătură cu fondul declarației sale.”

Alexandru Tănase consideră în același timp că Parlamentul și nu CSM trebuie să decidă dacă trebuie demis președintele CSJ: „de altfel și declarația respectivă a fost adresată Parlamentului R. Moldova. Din motive neclare pentru mine, ea a ajuns pe masa CSM. Parlamentul poate include în ordinea de zi problema demisiei președintelui CSJ în orice moment fără nici un fel de proceduri de formă deoarece legea nu prevede careva formalități în acest sens.”

Jurnaliștii, care au cerut printr-un demers înaintat Parlamentului demiterea lui Ion Muruianu, nu par a fi satisfăcuți de decizia de astăzi a CSM. Valeriu Saharneanu, președinte al UJM: „Tegiversarea este un semnal foarte prost pentru noi. Am crezut că breasla judecătorească, juriștii, vor face ceea ce au promis și vor lua atitudine față de acest caz care este unul fără precedent în istoria noastră cînd un demnitar, un magistrat atît de înalt să atace breasla jurnalistică atît de josnic. Credem că pînă la sfîrșit, cel puțin comisia respectivă, care veghează deontologia profesională a judecătorilor, va lua o atitudine pe măsură. Vom face presiuni în continuare. Vom insista pe demisie.”

Demisia președintelui CSJ, Ion Muruianu poate avea loc doar prin decizia majorității deputaților din Parlament, indiferent de constatarea finală pe care urmează să o facă CSM, ghidîndu-se eventual de ceea ce va hotaгî colegiul disciplinar al Consiliului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG