Linkuri accesibilitate

Semnalul unei deschideri față de Ucraina (România liberă)


Atuul și handicapul lui Traian Băsescu la Kiev

Majoritatea dosarelor Serviciului de Informatii si Securitate din Republica Moldova au fost evacuate peste Nistru in perioada 1990-1992 – informeaza o stire din ziarul Adevarul, care citeaza site-ul hotnews moldova. Stirea se refera la activitatea recent infiintatei Comisii pentru Studierea Regimului Comunist Totalitar de la Chisinau. Potrivit presedintelui comisiei Gheorghe Cojocaru, dosarele respective sunt pierdute. Nu se cunoaste nici numarul si nici continutul lor, pentru ca impreuna cu ele au fost evacuate si inventarele. Adevarul relateaza ca la conferinta de presa un cetatean anonim a furnizat o informatie neconfirmata: 400 de dosare secrete ar fi fost distruse la ordinul primului presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

Presedintele Romaniei Traian Basescu va participa la ceremonia a inaugurare a mandatului noului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, ceea ce da semnalul unei noi deschideri fata de Ucraina, noteaza Romania libera. Cotidianul romanesc cere parerea a doi fosti ministri de externe, liberalul Teodor Melescanu si social-democratul Adrian Severin. "Romania trebuie sa vina cu o pozitie foarte clara de sprijin pentru Ucraina privind securitatea militara in zona, dar si legata de o colaborare economica, iar impreuna cu Kievul poate ajuta Moldova sa-si rezolve prin negociere conflictul din Transnistria" – a fost pozitia exprimata de Melescanu. Adrian Severin considera ca Basescu are un atu si, simultan, un handicap in relatia cu Kievul: atuul de a nu fi pastrat pana la capat relatii foarte bune cu fostul presedinte Viktor Iuscenko, dar si dezavantajul de a-l fi sustinut in perioada Revolutiei portocalii.

Noua conducere a Partidului Social Democrat nu prea stimuleaza nici astazi comentariile de presa. In Evenimentul zilei, Sorin Ionita vorbeste de supra-interpretare a ceva ce n-a fost mai mult decat “o ciomageala generala, in care fiecare a lovit sau a incercat sa cumpere pe cine a putut, doar ca sa ramana in picioare”.

In Romania libera, Elena Vijulie nu da nici ea nota mai mare acestor alegeri, dar ajunge la concluzia ca Ponta era cam singura solutie: “Mircea Geoana era perdant, toata lumea stie asta, trebuia sa plece. Cristian Diaconescu aluneca in directii necunoscute in momente critice, toata lumea a vazut asta. Adrian Nastase este tarat de trecut si DNA, chiar si el a admis asta. Miron Mitrea este prea incapatanat si prea dur pentru o sinteza, dupa cum chiar el a recunoscut.”
XS
SM
MD
LG