Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Tehnica eschivei tehno


Compania care operează Eurostarul dar şi alte companii, nu îşi mai pun problema perfecţiunii mecanismelor.


Ceva e în neregulă cu Eurostarul, trenul care leagă pe sub Canalul Mînecii, insulele britanice de Europa. În decembrie, două trenuri, cu 2000 de pasageri la bord, au rămas blocate în tunelul de sub mare. Alte cîteva trenuri au rămas blocate în cîmp, peste cîteva săptămîni. Apoi, după un accident tragic, provocat de ciocnirea a două trenuri locale, în zona Bruxelles, Eurostarul a fost suspendat.

Săptămîna trecută, un alt Eurostar a înţepenit pe teritoriu britanic. Problemele tehnice au fost explicate de o comisie de anchetă şi au fost explicate neconvingător. În fond, problema nu e suita tehnică de defecţiuni ale unui tren modern pe o rută crucială. Problema e atitudinea care face posibile defecţiunile tehnice iar această atitudine are un nume precis: eschiva tehnologică. Asta înseamnă o anume detaşare de fondul real al oricărei operaţiuni tehnice.

Compania care operează Eurostarul dar şi alte companii, de la marii producători industriali gen Toyota la mici fabricanţi de aparate casnice, nu îşi mai pun problema perfecţiunii mecanismelor, aşa cum şi-o punea, de pildă, industria germană clasică.

Accentul s-a mutat pe utilizare şi pe justificarea regulamentară. Un produs, fie el tren fie fier de călcat, e în ordine dacă îşi face treaba un timp sau la un moment dat, după care e înlocuit. Mai mult, o pădure de norme şi recomandări fixează un cadru doar spre a permite discutarea aceluiaşi cadru, din clipa în care apare defecţiunea. Cu alte cuvinte, defecţiunea e de la sine înţeleasă.

Mîndria artizanului sau a mecanicului care produce piesa imbatabilă a dispărut sau nu mai interesează. Legătura între trenurile care eşuează din nimic şi telefonul mobil pe care îl înlocuiţi fără probleme e mult ai apropiată decît s-ar crede.
XS
SM
MD
LG